Biz - B92.net

Veliki posao za Utvu, praviće avione za Amerikance

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ovaj avion, kažu, proizvodiće se u fabrici "UTVA AI" iz Pančeva, a, prema planovima američke kompanije, prodaja ovog tipa aviona je namenjena za komericijalno svetsko tržište.

Kako kažu u Jugoimportu, američka kompanija Stavatti je preuzela obavezu za marketinške aktivnosti kao i prodaju novog jednomotornog aviona prevashodno na američkom tržištu.

Ugovoru je prethodilo potpisivanje međusobnog „Dogovora o strateškom partnerstvu i dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji“, aprila ove godine između Stavatija, Jugoimporta i UTVE iz Pančeva.

Fabrika UTVA, u kojoj će biti proizvodnja novog jednomotornog aviona, je osnovana 1937. godine i do sada je proizvela preko 900 aviona raznih tipova za domaće tržište i za inostrane kupce.

Tokom devedesetih je sarađivala i proizvodila određene delove za potrebe američke kompanije Boing. Potpisivanjem ovog ugovora predviđa se modernizacija i proširenje kapaciteta fabrike u Pančevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.