VAC i Milan Beko u borbi za Novosti

Nakon što je VAC saopštio da je preuzimanjem "Ardos Holdinga" postao vlasnik 24,9 odsto akcija Novosti, zastupnici Ardosa to odbacuju i traže reakciju države.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2010.

00:05

Default images

Portparol VAC-a Paul Binder kaže da je VAC u potpunosti preuzeo "Ardos Holding" iz Salcburga koji je je vlasnik oko 24,9 odsto akcija u "Večernjim novostima".

On kaže i da VAC nastoji da na osnovu pravno važećeg ugovora sa jednim srpskim privrednikom preuzme i druga dva društva, koja takođe imaju učešće u Večernjim novostima.

Kako se u medijima od ranije spekuliše, vlasnik Ardosa, kao i Primaksa i Karamata koji takođe poseduju akcije Novosti je srpski biznismen Milan Beko. Beko je do sada kontrolisao paket od 63 odsto akcija Novosti, dok ostatak poseduju država Srbija i Fond PIO Srbije.

U saopštenju se navodi da je VAC još pre nekoliko nedelja javno izjavio, da je iz svojih sredstava obezbedio novac za sticanje oko 62,4 odsto akcija Novosti preko ta tri društva, a preuzimanjem tih društava VAC, kako je navedeno, osigurava svoje vlasništvo.

VAC je ranije najavio da će iz Srbije povući svoje investicije i okončati svoj angažman, a kako je navedeno u saopštenju, preuzimanje ta tri društva predstavlja sastavni deo VAC-ove poslovne politike.

Advokati Ardosa: Sprečiti otimanje

Sa druge strane, advokatska kancelarija beogradskih vlasnika firme Ardos tvrdi da je VAC na prevaru preuzeo deo "Večernje novosti". Tačno je da je VAC, u Beču, na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu firmu Ardos, pa samim tim, veruje, i 23 odsto akcija Novosti“, saopštila je ta advokatska kancelarija.

Kako su naveli, sprečeno je "preotimanje" i druge firme koja takođe ima vlasništvo nad Novostima.

Advokatska kancelarija "Janković, Popović i Mitić", koja zastupa dve kompanije iz Austrije i jednu sa Kipra, koje zajedno imaju većinski udeo u Novostima, traži i od srpske Komisije za zaštitu konkurencije da se izjasni da li je nemačkom medijskom koncernu VAC izdala odobrenje za sticanje većinskog udela u Novostima.

U saopštenju se dodaje da Komisija treba da se izjasni da li se može smatrati da je njeno odobrenje dato s obzirom na to da do danas "nisu rešili po zahtevu VAC-a".

"Upravo ovo je pogrešna i simulovana argumentacija na osnovu koje se VAC, preko Ost Holding-a, protivpravno registrovao kao vlasnik Ardos Holding-a i pokušava da se registruje kao vlasnik Trimaksa, čime bi, ukoliko u tome uspe, stekao ukupno 49,88 odsto akcija u Novostima", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije.

Dozvola samo za preko 25 odsto

Predsednica Komsije za zaštitu konkurencije Dijana Marković- Bajalović kaže da Komisija VAC-u nikada nije dala dozvolu za koncentraciju kapitala u Novostima, jer nikada nije bilo jasno ni ko preuzima ni ko prodaje "Novosti". Ona, međutim navodi i da sve što je ispod 25 odsto akcija, ne omogućava VAC-u kontrolu nad tim listom.

"Prema tome, to se ne može smatrati koncentracijom kapitala, ako je to tako. Mi nemamo saznanja koliko su zaista preuzeli akcija. Novosti su otvoreno akcionarsko društvo, društvo čuje se akcije kotiraju na berzi. Čim se pređe 25 odsto stečenih akcija, oni imaju obavezu da upute javnu ponudu za preuzimanje ostatka akcija", rekla je ona.

Dinkić: Zabraniti povratak VAC-a u Srbiju

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da, ako je tačno da VAC pokušava zakulisno da preuzme Novosti posle ružnih reči koje su uputili na račun naše zemlje i poruke da se povlače iz Srbije, toj kompaniji treba javno zabraniti da se vrati u Srbiju. Dinkić najavljuje da će razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i da će njegov stav biti da im se zabrani povratak na srpsko tržište, čak i ako to sada budu želeli.

"Bodo Hombah je u svom pismu javno rekao da se VAC povlači iz Srbije. Posle takvog njegovog obraćanja, VAC-u nije mesto u Srbiji! Potpuno je neshvatljivo da sada zakulisno pokušavaju da se vrate na naše medijsko tržište", kaže Dinkić.

On je ocenio da bi "nemoralno bilo da, posle svega, preuzmu i neke lokalne novine, a kamoli 'Večernje novosti', koje su nacionalni brend".

Dinkić je istakao da je dobro da ostale nemačke kompanije vole Srbiju, ulažu u nju i zapošljavaju njene građane.

"Kada bilo ko objavi da odlazi iz Srbije, jer nije zadovoljan poslovanjem ovde, pritom iznosi ružne reči na račun naše zemlje, zbog bilo čega, onda neka mu je lepa kuća. Nek' se više ne vraća! Prema takvom odnosu imam veoma jasan stav, i to ne samo kada su 'Novosti' u pitanju. Hombah je rekao ružne reči o nama, saopštio je da napušta Srbiju, tako da sada može samo da ide", rekao je Dinkić.

On kaže i da je za njega nezamislivo da neko ko "jedno priča, a drugo radi" uređuje medijsku scenu u Srbiji.

Stefanović: Prećutna saglasnost

Pravni stručnjak Zlatko Stefanović ocenio je da je Komisija za zaštitu konkurencije dala prećutnu saglasnost nemačkom medijskom koncernu VAC za sticanje većinskog udela u Novostima.

"Ukoliko se Komisija za zaštitu konkurencije nije izjasnila o tome da li je nemačkom medijskom koncernu VAC izdala odobrenje za sticanje većinskog udela u Novostima u roku od mesece dana po novom Zakonu o zaštiti konkurencije, to znači da je dala prećutnu saglasnost", kazao je Stefanović.

Direktor VAC-a u Srbiji Maks Vinterfild ranije je rekao da je VAC početkom godine podneo ponovni zahtev Komisiji. To znači da se u ovom slucaju primenjuje novi Zakon o zaštiti konkurencije.

Stefanović je kazao i da jedino Komisija za zaštitu konkurencije može da poništi sticanje, odnosno preuzimanje vlasništva, samo ukoliko se ispostavi da im VAC nije podneo zahtev i da ih nije obavestio o svojoj nameri da preuzme akcije u Novostima.

On je kazao da sud u Salcburgu ne može odlučivati o tome da li su povređeni propisi Srbije o zaštiti konkurencije jer je to u isključivoj nadležnosti Komisije za zaštitu konkurencije Srbije. Profesor Stefanović je kazao i da je "malo verovatno" da je pred austrijskim sudom prenos vlasništva izvršen a da pre toga nije provereno da li su dostavljena sva potrebna doukementa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: