Biz - B92.net

Užičanima evropska nagrada za agrar

Užice -- Projekat "Prognozno izveštajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona" dobitnik je nagrade "Sail Papenburg".

Izvor: Tanjug
Podeli

Projekat "Prognozno izveštajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona" koji realizuje Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Užice u saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu u Sarajevu, dobitnik je nagrade "Sail Papenburg" i jedan je od sedam projekata iz cele Evrope koji su nagrađeni za poseban doprinos u prekograničnoj saradnji i u razvoju poljoprivrede.

"Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Užice je prva institucija u Srbiji koja je dobila nagradu te vrste. Tim projektom se uspostavlja inovativni koncept koji nije zastupljen ni u Srbiji ni u Bosni i Hercegovini i Evropska unija je prepoznala njegovu vrednost", rekla je za Tanjug menadzer projekta Bojana Nešić.

Nešovićeva ističe da je cilj projekta uspostavljanje inovativnog koncepta integrisane poljoprivredne proizvodnje zasnovane na prenosu znanja i iskustva u korišćenju informacionih tehnologija za prognoziranje i izveštavanje poljoprivrednih proizvođača o metereološkim uslovima u oblasti.

"Kroz projekat je nabavljeno 20 agrometereoloških stanica koje su postavljene na teritoriji Užica, Čajetine, Bajine Bašte, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Požege i Kosjerića .Izrađen je iI softver za obradu podataka i prosleđivanje informacija poljoprivrednicima putem SMS poruka sa preporukama za zaštitu poljoprivrednih kultura. Prve poruke slaće se od marta naredne godine", objasnila je Nešićeva i naglasila da će usluga biti besplatna za poljoprivrednike u naredne tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.