Biz - B92.net

Uzalud "trud" SAD, Srbija neće GMO

Beograd -- Zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet genetski modifikovanih organizama (GMO) u komercijalne svrhe u Srbiji neće biti uskoro menjan.

Izvor: Beta, Blic
Podeli

Niti je to bilo u planu prethodne administracije, niti će to učiniti sadašnji ministar poljoprivrede Dušan Petrović, tvrdi izvor blizak Ministarstvu poljoprivrede.

Iako je ranije bilo navoda da je izmena zakona uslov za ulazak Srbiju u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), Ministarstvo finansija je to demantovalo navodeći da ipak "dok traju pregovori svaka članica te organizacije može da zahteva prilagodjavanje bilo kog zakona".

U EU dozvoljena je upotreba niza GMO, i to kao životnih namirnica, sredstva za hranjenje životinja i kao seme, poput krompira, soje, kukuruza i paradajza. Među zemljama koje zabranjuju sve ili pojedine GM proizvode su Poljska, Austrija, Bugarska, Grčka, Luksemburg, Francuska, Nemačka i Mađarska.

Kako se ističe, neophodno je da Srbija u okviru EU integracija i procesa pristupanja STO uskladi domaću regulativu u vezi trgovine genetski modifikovanim proizvodima sa zakonodavstvom EU, kao i Sporazumom o primeni sanitarnih i fitosanitarnih mera STO koji primenjuju sve 153 članice STO.

Srbija u STO ima status posmatrača, ali je u martu pozdravljeno “intenziviranje napora Srbije u prilagođavanju svojih pravnih odredbi pravilima STO”. Da li to znači da će Srbija ipak uskoro izmeniti zakon, u Ministarstva poljoprivrede juče nisu hteli da kažu.

Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada, tvrdi da je nacrt novog zakona, kojim će proizvodnja GM hrane biti dozvoljena, već gotov i da se samo čeka pravi trenutak da se on usvoji.

"Američki potpredsednik Džozef Bajden je prilikom posete Beogradu 2009. poručio domaćinima da je vrlo nezadovoljan srpskim zakonom o zabrani GMO na šta je od domaćina dobio odgovor da će taj zakon biti promenjen", tvrdi Aleksić.

Ševarlić: Srbija ne treba da menja zakon

Srbija ne treba da menja Zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO) niti da dozvoli uzgoj tih proizvoda u komercijalne svrhe, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić. On dodaje da Srbija ima dovoljno resursa za proizvodnju hrane na konvencijalni način ili za organsku proizvodnju i treba da ostane slobodno područje bez GMO.

"Poslednje, značajne, porudžbine kupaca iz Italije i Švajcarske naše soje, koja nije genetski modifikovana pokazuju u kom pravcu Srbija treba da traži svoje mesto na međunarodnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", kazao je Ševarlić i dodao da su organski proizvodi skuplji i traženiji nego genetski modifikovani proizvodi.

"Sa aspekta ekologije, pitanje je i koje će to probleme izazvati slobodan uzgoj GMO i koji od njih mogu da se ukrštaju sa drugim biljnim i životinjskim vrstama u prirodi bez ikakve kontrole čoveka ili proizvođača", kazao je Ševarlić.

On je naglasio da je većina svetske populacije protiv GMO, a da je u Srbiji istraživanje urađeno pre nekoliko meseci pokazalo da preko tri četvrtine ispitanika protiv GMO ili su više za hranu koja ne sadrži genetski modifikovane supstance.

Ševarlić, koji je i predsednik Društva agroekonomista Srbije, kazao je da je Svetska trgovinska organizacija (STO) "zloupotrebila neke međunarodne sporazume i počela da se meša u domen poljoprivredne proizvodnje koji nije u njenoj nadležnosti već u nadležnosti Medjunarodne organizacije za proizvodnju i hranu (FAO)".

"STO bi trebalo da se vrati dva koraka nazad i da reguliše međunarodne odnose samo u pogledu prometa poljoprivrednih proizvoda a ne u pogledu garancija kvaliteta. STO nije merodavna za ta pitanja već FAO i druge strukovne organizacije", kazao je Ševarlić.

On je naveo i da u Srbiji postoji "par hiljada hektara pod genetski modifikovanom sojom koja je ušla u vreme donacija kada Srbija nije bila oprezna kod poklona koje je primala, a koji su bili smišljena aktivnost pojedinih lobija koji se zalažu za proširenje uzgoja GMO".

Ševarlić je naglasio i da bi Srbija trebalo da sledi primer Bugarske, koja je, iako članica EU, zabranila uzgoj genetski modifikovanih proizvoda pod pritiskom domaće javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.