Uskoro podzakonska akta za brže poslovanje

"Uređenjem oblasti elektronske identifikacije i uvođenjem različitih nivoa šema identifikacije biće omogućeno masovnije obavljanje elektronskih transakcija".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2018.

14:06

Uskoro podzakonska akta za brže poslovanje
(Foto: Thinkstock)

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da će četiri uredbe za primenu Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju biti izrađene do kraja januara, a da očekuje da sva podzakonska akta budu završena u prvoj polovini ove godine.

"Nećemo čekati zakonski rok, a to je 18 meseci, već ćemo nastojati da što pre omogućimo implementaciju ovog zakona, jer je on najbolji pokazatelj spremnosti države Srbije da usvoji vrednosti koje su ključne u modernom poslovanju i komunikaciji, i neophodne za uspešnu digitalizaciju privrede i državne uprave u skladu sa prioritetima Vlade Srbije", istakla je Matić.

Ona je na predstavljanju Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, u Američkoj privrednoj komori u Beogradu, podsetila da je u njegovoj izradi veliki doprinos dao privredni sektor.

Matić je ocenila da će primena tog zakona omogućiti povećanu upotrebu elektronskog dokumenta, odnosno, smanjenje "papirologije" u poslovanju i komunikaciji.

Kako je istakla, uređenjem oblasti elektronske identifikacije i uvođenjem različitih nivoa šema identifikacije biće omogućeno masovnije korišćenje elektronskih servisa i obavljanje elektronskih transakcija, a zakon će omogućiti i razvoj usluga od poverenja: garantovanje verodostojnosti podataka u elektronskim transakcijama, uvođenje pouzdanog potpisa u klaudu, elektronske dostave i kvalifikovanog elektronskog čuvanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: