Biz - B92.net

Urađena procena uticaja brze pruge Beograd-Niš

Urađena je procena uticaja projekta brze pruge Beograd-Niš na životnu sredinu i socijalna pitanja, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Procena uticaja urađena je za celu prugu Beograd-Niš, i posebno za deonicu Stalać - Ðunis na ovoj železničkoj magistrali a dokumenta će u naredna četiri meseca biti dostupna u prostorijama i na sajtovima Infrastrukture železnice Srbije i Grada Niša, kao i na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije u protekloj deceniji kao jedan od svojih prioriteta postavila modernizaciju železničkog saobraćaja te da je modernizacija železničkog Koridora 10 jedna od glavnih investicija u železničkom sektoru.

Do sada je izgrađena pruga za brzinu od 200 km/sat između Beograda i Novog Sada, njena gradnja nastavljena je ka Subotici a u narednom periodu gradiće se i brza pruga Beograd-Niš, dužine oko 243 km, za brzine do 200 km/sat, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ovim projektom upravljati i sprovoditi ga Infrastruktura železnice Srbije, a očekuje se da će biti finansiran putem okvirnog zajma sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz podršku značajnog granta Evropske Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.