Umesto rugla Beobanke - zelena oaza u centru BG FOTO

Kompanija Štatverk, koja je kupila nekadašnju zgradu Beobanke u Beogradu, planira da otkupi još dva susedna objekta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 11.05.2018.

08:47

Umesto rugla Beobanke - zelena oaza u centru BG FOTO
Foto: Stattwerk

Reč je o zgradi EPS-a u Carice Milice i zgradi Poreske uprave u ulici Zeleni venac.

Ova nemačka kompanija planira da uloži 30 miliona evra u ceo kompleks, rekonstrukciju "kostura" Beobanke i adaptaciju još dva objekta, i da zgradu sa spoljašne strane obavije biljkama, vertikalnim baštama, kako bi bila energetski samostalna.

Višespratnica "Beobanke" na Zelenom vencu je danas samo jedan deo celog kompleksa koji je izgradio Energoprojekt 1960. godine, a kompleks se sastoji se iz tri dela.

Štatverk je kupio 2016. godine centralnu zgradu od 13 spratova, koja je do sada bila poznata kao zgrada "Beobanke", a kada dobiju sva neophodna dokumenta, moći će, kažu, za 12 do 15 meseci da je obnove.
Foto: Stattwerk
Namera nemačke kompanije je da objedini nekadašnju celinu koju je izgradio Energoprojekt te da "spoji" objekat u Ulici carice Milice 2 i zgradu na adresi Zeleni venac 16.

"Obratili smo se EPS-u i Ministarstvu finansija, ali ujedno i višim organima vlasti i oni su pozdravili našu ideju tako da smo optimistični da će se sve realizovati u narednom periodu", kaže arhitekta iz Štatverka Sara Petrović.

"Energoprojekt" je izgradio ovu zgradu za svoje potrebe 1982. godine, a u kulu na Zelenom vencu useljena je "Beobanka", koja je tamo bila do 2002. godine, kada je otišla u stečaj.

Zgrada je godinama stajala prazna, a u stanju u kojem je danas nalazi se od 2007. godine, kada je uklonjena fasada i zgrada ogoljena do konstrukcije.
Foto: Stattwerk
"U narednih par meseci, po dobijanju lokacijskih uslova, planira se početak prvih radova na našem objektu", kaže Petrovićeva i veruje da će takođe, ukoliko nadležni odluče uskoro da prodaju i druga dva objekta, radovi i na ovim zgradama moći da počnu.

"Zelene" fasade su samo deo idejnog projekat koji je danas predstavljen u kancelariji arhitektonskog biroa nemačke kompanije u budućem "zelenom soliteru".

Arhitekte kažu da će zgrada imati podzemnu i nadzemnu garažu sa 514 parking-mesta kao i mesta za bicikliste i punjače za električna vozila.
Foto: Stattwerk
"Projekat predviđa i korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su foto-naponske ćelije, vertogeneratori, geotermalna energija kao i razmenu toplote putem kanalizacionih vertikala i sistema", navodi arhitekta iz nemačke kompanije Miodrag Grbić.

Takođe, navodi, u soliteru će se nalaziti poslovni prostori namenjeni isključivo eklološki orijentisanim kompanijama kao i "eko-hab" koji je "srce projekta i predstavlja platformu za umrežavanje startapova i investitora koji podržavaju zelene ideje".

U prvoj energetski efikasnoj zgradi sa zelenim fasadama u Srbiji nalaziće se i hotel sa 70 apartmana koji će biti namenjen za dugoročno iznajmljivanje, a na vrhu zgrade biće javni vidikovac i restoran. Soliter će imati ukupnu površinu veću od 30.000 kvadratnih metara, a fasade će prekriti 2.737 kvadrata pod zelenilom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: