Biz - B92.net

U katastar samo putem interneta

Beograd -- Do kraja godine svi poslovi sa katastrom će se obavljati elektronski, od kuće ili iz kancelarije, kazao je za "Večernje novosti" direktor RGZ Borko Drašković.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/AndreyBezuglov
Foto: Depositphotos/AndreyBezuglov

Danas građani bez odlaska na šalter, putem interneta na računaru ili mobilnom, sa nekoliko klikova mogu da imaju uvid u status nekretnine, vide vlasničke listove, uknjižbu, zabeležbe...

"Umesto papira, mi smo formirali bazu podataka u kojoj građanima omogućavamo da onlajn dođu do 240 setova podataka, koji su potpuno ažurni i autorizovani", ističe direktor Republičkog geodetskog zavoda.

Ipak, time digitalizacija katastra nije završena, već je sada u planu i povezivanje banaka, kako bi građani mogli putem mobilnog telefona da rade i druge poslove, poput brisovnica ili skidanja hipoteka nakon otplate kredita.

"Ovaj sistem je omogućio da od godišnje prosečnih milion i po zahteva, čak više od 60 odsto bude predato bez dolaska na šaltere katastra. Do kraja godine svi zahtevi će se slati elektronskim putem, čime će se napraviti ogromna ušteda vremena i novca naših građana", tvrdi Drašković.

Što se tiče komasacije (procesa u kojem se zemljište dovodi u optimalno stanje), on kaže da ćemo moći da dobijemo podatke o tome ko je vlasnik i korisnik naše zemlje, jer je doneta odluka da se unapredi nadzor, ali i kvalitet našeg poljoprivrednog zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.