"Trudimo se da održimo ekonomski rast zemlje"; "Energetika najvažnija tema buduće vlade"

Tehnička vlada Srbije se trudi da ne vodi svetsku politiku, kazala je danas premijerka Ana Brnabić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

10:04

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Brnabić je rekla da se Vlada trudi da sačuva poziciju naše zemlje u svetu, kako bi se nastavio ekonomski rast, razvoj i realizacija nacionalnih projekata.

Ona je navela da je osnovni cilj vlade Srbije, u ovom trenutku, da "izgura" rast penzija od 19,1 odsto, dvocifren rast minimalca i rast plata u javnom sektoru, a da pri tom privreda ne trpi, ne raste javni dug zemlje i budžet zemlje ostane stabilan i jak.

Premijerka je to rekla za RTS, odgovarajući na pitanje kako će Srbija da vodi nacionalnu politiku u kriznim vremenima izazvanim ratom u Ukrajini.

Brnabić je istakla da Srbija vodi hrabru i pametnu politiku za koju je najviše zaslužan predsednik Srbije Aleksandar Vučić i osvrnula se na to što je predsednik Vučić juče na Vidovdan odlikovao i bivšeg premijera Japana Šinzoa Abea.

"To pokazuje koliko Aleksandar Vučić detaljno i pamtno razmišlja o poziciji i ugledu Srbije u svetu. Dok je bio premijer Japana, Šinzo Abe je mnogo uradio zajedno sa Aleksandrom Vučićem, koji je tada bio predsednik vlade, na zbližavanju Srbije i Japana. U njegovo vreme najveći broj japanskih investitora je došao u Srbiju i pokrenuo se talas japanskih investicija koji je nama doneo neslućeni kredibilitet kao investicione destinacije", kazala je Brnabić.

Dati odlikovanje nekome ko je bivši premijer, ocenila je Brnabić, učvrstilo je most između Srbije i Japana i to u trenutku u svetu kada svako gleda isključivo sopstvene interese.

Smatra da je to jedan od načina na koji se gradi jaka pozicija Srbije i održavaju prijateljstva i partnerstva u svim delovima sveta.

Brnabić je kazala da je svet na pragu Trećeg svetskog rata i da je situacija izuzetno teška i napeta na globalnom nivou, ali da Srbija nastoji da očuva poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

"Danas kada se u svetu pomene Srbija svi načulje uši. Srbija danas zavređuje posebnu pažnju i od strane EU, SAD, Bliskog istoka, Kine i Rusije i to je pozicija koja je teška za jednu teritorijalno i bročajnu malu zemlju kakva je Srbija. A ta pozicija izvojevana je hrabrom i mudrom politikom", poručila je Brnabić.

Iako se, prema rečima premijerke, od Srbije očekuje da učestvuje u dijalogu "da se strasti smire", prioritet naše zemlje je da očuva sopstveni mir i bezbednost.

"Eneregetika najvažnija tema buduće vlade"

Eneregetika će biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade, izjavila je premijerka Brnabić i dodala da se radi na pronalaženju rešenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

"Gledamo da kupujemo dodatni ugalj dok ne završimo ono što moramo da uradimo sa našim dodatnim otprevkama da više kopamo našeg uglja", rekla je Brnabić gostujući na RTS-u i dodala da se razgovara i sa zemljama regiona, ali i sa Kinom i Turskom.

Brnabić je navela da je ugalj koji mi koristimo mnogo jeftiniji i da nam je skuplji transport od samog uglja.

"Kada kažemo da je 310 do 400 dolara to je onaj kameni, mrki ugalj, koji mi ne možemo da koristimo. Lignit koji koristimo je mnogo jeftiniji, ali svakako mnogo nekvalitetniji", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da se, kao što je tokom pandemije korona virusa naša naučna zajednica anagažovana da nađe rešenja kako bi bili samoodrživi, pa smo tako napravili i svoj prvi test za antitela, prvi srpski respirator...to sada pokušava da uradi i u energetici.

S tim u vezi, navela je da je pre desetak dana imala sastanak sa predstavnicima preduzeća "Elektroprivreda Srbije", ali i sa fakultetima - Mašinskim, Rudarsko-geološkim...o tome da delom kupimo i onaj mnogo kvalitetniji ugalj, pa da se on miksuje sa lignitom kako bi od manje uglja dobili više električne energije.

"Sada počinjemo i testiranje u jednom bloku naših termoelektrana da vidimo da li možemo sa 20, 25 odsto da miksujemo taj mnogo kvalitetniji ugalj i da to bude dodatna pomoć", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je želja i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da što pre budu završene izborne radnje i da se krene u pregovore sa svim parlamentarnim strankama, te istakla da će energetika biti apsolutno najvažnija tema na agendi buduće vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: