Toplana “grešila”, računi mogu da budu upola manji

Gradska toplana u Nišu ima rok do kraja marta da postupi u skladu sa preporukama koje se nalaze u Izveštaju Državne revizorske institucije.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 10.02.2018.

14:26

Toplana “grešila”, računi mogu da budu upola manji
Foto: Tinksstock

Preporuke se uglavnom odnose na formiranje cene grejanja.

U Pokretu slobodnih stanara (PSS) koji je obelodanio postojanje izveštaja navode da je DRI u tom dokumentu na 132 strane navela da je u utvrđivanju cene grejanja za prethodne dve sezone uočeno niz nepravilnosti. Član Upravnog odbora PSS Saša Kostić naglasio je da je DRI potvrdio ono što pokret tri godine upozorava, a to je da toplana nezakonito naplaćuje račune.

“Analizom poslovanja i uvidom u dokumentaciju utvrdili smo da se puno inputa na nezakonit način uvrštava prilikom formiranja cene i to značajno povećava cene usluga toplane”, kazao je Kostić. On je istakao da bi cena grejanja u Nišu bila upola niža od sadašnje kada bi se svi ti inputi koji se nezakonito obračunavaju bili izbačeni i fiksnog dela cene, odnosno iz proizvodnih troškova koje Toplana prikazuje.

“U proizvodne troškove toplana uračunava između ostalog i kamate na kamate, potraživanja koje je nemoguće naplatiti i stipendije. Sporna je i visina jubilarnih nagrada, zarada zaposlenih, kao i njihov broj”, rekao je Kostić.

On je istakao da je, prema analizama PSS, samo u 2016. godini Toplana isplatila za zarade 9,2 miliona dinara više nego što je po zakonu smela, a i taj trošak su platili građani. “Izuzetno je sporan broj broj zaposlenih u tom preduzeću. Odnos broja proizvodnih i neproizvodnih radnika sada iznosi 30 prema 70”, kazao je Kostić.

Prema Kostićevim rečima, DRI je decidirano navela da je Toplana kršila viša zakona, između ostalih i Zakona o energetici, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o katastru i Zakona o obligacionim odnosima. Prema mišljenju Pokreta slobodnih stanara, protivzakonitim obračunom cene grejanja, korisnici daljinskog grejanja u Nišu oštećeni su za oko 10 miliona evra.

Direktor tvrdi: Manje greške, štete nema Direktor Gradske toplane Predrag Milačić rekao je za agenciju Beta da DRI jeste ustanovila da je bilo nekih manjih grešaka u kalkulaciji cena prethodne dve grejne sezone, ali da je Toplana tada primenjivala niže cene od onih koje su po metodologiji Vlade Srbije obračunate, tako da građani nisu bili oštećeni. On je dodao da je Toplana prilikom kalkulacije cene grejanja za ovogodišnju grejnu sezonu uzela u obzir primedbe DRI i ispravila sitne propuste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: