Biz - B92.net

Tokom 2009. svakog sata 58 otkaza

Beograd -- U Srbiji je tokom 2009. i početkom ove godine 133.051 radnik ostao bez posla. Toliko je u januaru ove godine bilo manje zaposlenih nego u decembru 2009. godine.

Izvor: Novosti
Podeli

Kada se ta brojka podeli sa brojem radnih dana, svako novo jutro na posao nije odlazilo čak 465 doskora zaposlenih. Ono što plaši je uverenje ekonomista da nema razloga ni da se u 2010. nadamo boljitku.

Među građanima koji su u ovom periodu ostali bez radnog mesta većina je radila kod privatnika - 82.957. Bez zarade u većim preduzećima i ustanovama ostalo je - 50.094. Za ove poražavajuće brojke, smatraju stručnjaci, svetska ekonomska kriza nosi samo deo odgovornosti.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, kaže da je na to "uticala i neodgovorna ekonomska politika, ali i loš model privatizacije, koja je sama sebi postala svrha, umesto da joj cilj bude unapređenje privrede".

Prelomna 2009.
Kada se porede decembar 2009. i isti mesec 2008. manje je zaposlenih 132.626 radnika. Samo godinu ranije, ta brojka je bila neuporedivo manja. Od decembra 2007. do kraja 2008. godine bez posla je, gledano iz ove perspektive, ostao skoro zanemarljiv broj - 883 radnika.

"Tu je i proces deindustrijalizacije Srbije. Ugašeni su proizvodni pogoni. Monetarna politika bazirana na presiranom kursu je povećala potrošnju, a tako i ulaganja u uslužni sektor. Nema novih radnih mesta, jer nema grinfild investicija u proizvodnom i izvoznom sektoru. Država svojom tromošću kasni sa javnim radovima u infrastrukturi. To je sve splet faktora, a i ove godine se ne može očekivati bolja situacija", dodaje on.

Suština krize u Srbiji, veruje Đogović, je loša struktura privrede, koja se nije promenila tokom tranzicije. To je delimično razlog što je tokom poslednje godine posao izgubilo više ljudi u privatnom sektoru.

"Gomilali smo administraciju, a privreda je ostala prepuštena nelojalnoj konkurenciji. Neka preduzeća koja su mogla da ostanu zdrava, smišljeno su terana u stečaj. Radnici su ostali bez posla. Država treba da samnji broj svojih zaposlenih da bi bila efikasnija", dodaje Đogović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.