Biz - B92.net

Taksi bez fiskalne kase do 1. marta

Beograd -- Vlada Srbije je saopštila da je odlučila da do 1. marta 2010. godine odloži obavezno uvođenje fiskalnih kasa za taksi prevoz.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Time je potvrđen dogovor koji je postignut sa predstavnicima taksi udruženje nakon njihovog protesta 18. decembra. Ministri u vladi Srbije, Slobodan Milosavljević, Milutin Mrkonjić i Petar Škundrić dogovorili su se tada sa taksistima da rok za uvođenje fiskalnih kasa za taksiste bude 1. mart sledeće godine, umesto 1. januar, kako je prvobitno planirano.

Prethodno je Svetislav Beljanac, predsednik granskog sindikata taksista Nezavisnost, rekao da su taksisti Uredbom o uvođenju fiskalnih kasa stavljeni u neravnopravan tržišni položaj u odnosu na sve ostale vrste drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja. „Ovom obavezom se povećavaju troškovi poslovanja samo našem prevozu i tako se stvara monopolski položaj”, objasnio je Beljanski i istakao da taksisti nemaju ništa protiv fiskalizacije ukoliko ona bude istovremena kod svih.

Podsetimo i da je u novembru u znak protesta protiv fiskalnih kasa više od sedam hiljada advokata stavilo „katanac“ na srpsko pravosuđe. Protestujući tri dana, advokati su poručili da su fiskalne kase za njih - nedopustive. Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore, rekao je tada da postoji drugi način na koji prihodi mogu da se registruju i pozvao se na zakone drugih zemalja u kojima su advokati oslobođeni fiskalizacije.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je nedavno izjavio da je stav države jasan te da će fiskalizacija u Srbiji biti završena do 1. marta naredne godine. "Cilj fiskalizacije je zaštita svih nas kao potrošača i obezbedjivanje ravnopravno u ravnomerno obuhvaanje svih u poreskom sistemu", rekao je ministar i dodao da je završetak fiskalizacije poslednja faza organizovanja borbe države protiv "sive" ekonomije i nelegalnog tržišta.

Milosavljević je objasnio da je taksistima dat dodatni rok za ispunjenje obaveza iz dva razloga - zbog činjenice da bi više od 8.500 taksista u Srbiji teško uspelo da ispuni predviđene obaveze u roku, pred novogodišnnje i božićne praznike. Drugi razlog za odlaganje fiskalizacije taksi usluga je to što se fiskalizacija vremenski podudarila sa početkom primene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, naveo je Milosavljević.

On je tom prilikom dodao i da drugih ustupka u procesu fiskalizacije neće biti, naglasivši da advokati imaju obavezu da uvedu fiskalne kase te da bi taj posao trebalo da završe do kraja februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.