Taksa "potapa" beogradske splavove

Vlasnici restorana na vodi revoltirani zbog visokih nameta države i lokalnih vlasti. Za porez i komunalnu taksu treba platiti oko 3,5 miliona dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 08.01.2011.

00:01

Default images

Kako kažu, samo porez na držanje dobara, gradska komunalna taksa i namet za zauzeće vodene površine za prosečan splav košta ih oko - 3.500.000 dinara.

Na ime poreza za držanje dobara, vlasnici godišnje moraju da plate oko 1,8 miliona dinara. Ali, veći problem su im računi za gradsku komunalnu taksu, koji su počeli da pristižu pred sam kraj prošle godine.

A sa njima, kako kažu gazde splavova, i namet uvećan od 100 do 600 odsto u odnosu na 2009. godinu. Ova taksa je, kažu, po zakonu mogla da bude povećana samo za oko deset odsto, koliko iznosi rast cena na malo. "Grad Beograd promenio je način obračunavanja komunalne takse za ugostiteljstvo na vodi, koja se ranije određivala po dužnom metru splava, a sada po površini osnovne palube", kažu u Udruženju vlasnika restorana na vodi Reka.

Oni navode da "time sabiraju i prostor koji nikako ne može da se iskoristi. Za splav od oko 450 kvarata, sada treba platiti 1.350.000 dinara. Račune su morali da nam šalju svakog meseca, a poslali su ih zbirno za celu 2010. A grad planira da nas uskoro optereti i turističkom taksom".

Žale se i da bi tako svakog dana morali da pazare oko 100.000 dinara da plate samo ove dažbine. A među 200 članova Reke, to gotovo niko ne može da ostvari. Ovo povećanje ih boli i zbog toga što su ugostiteljima na kopnu smanjene takse za bašte. Obraćali su se nadležnima u gradu, ali bez uspeha.

Zimi uz splavove na Savi i Dunavu nema gotovo nikoga ni da prošeta, tvrde oni i dodaju da promet svake godine opada na Ušću, u novobeogradskim blokovima, pa čak i iza hotela Jugoslavija.

"Ovoliku taksu niko od nas neće imati od čega da plati. Pa, ne možemo čašu piva prodavati za 600 dinara. Čak i kada bi neko platio ovolike dažbine, pitanje je odakle mu novac", navode vlasnici splavova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: