Biz - B92.net

Stižu nam i ruski helikopteri?

Beograd -- Uporedo sa pregovorima sa Rusijom oko kupovine višenamenskih aviona "mig 29 2M“, u Vojsci Srbije razmišljaju i o nabavci jedne helikopterske eskadrile.

Izvor: Novosti
Podeli

Srbija je među malobrojnim evropskim državama koja nema nacionalnu helikoptersku službu za traganje i spasavanje. To je jedan od razloga zašto se razmišlja o nabaci.

Prema pisanju Novosti, prvi koraci napravljeni su krajem prošle godine, a vojska ima pripremne analize. One su pokazale da bi početne potrebe zadovoljile najmanje četiri nove ili polovne transportne letelice. Jačanje helikopterske flote predviđena je i u dugoročnim planovima razvoja oružanih snaga.

Helikoptere „Mi-8“ i „Mi-17“ koristi više od 50 država na svetu. Ova letelica trenutno se izrađuje u više varijanti sa nebrojeno modifikacija. Zavisno od namene, opreme, i aranžamana vezanih za rezervne delove i održavanja, varira i cena, a ona može da dostigne i više od 10 miliona dolara. Najjača strana letelica je pouzdanost, zbog koje su i SAD od fabrike u Kazanu nedavno kupile za vojsku Avganistana više od 20 letelica.

U Vojsci Srbije planove pravdaju mnogobrojnim prednostima koje jedinice sa ovim letelicama imaju u izvršavanju zadataka.

"Potrebni su nam pre svega trasportni helikopteri, koji imaju široku namenu", objašnjavaju u Generalštabu VS.

"Nezamenljivi su u trećoj misiji vojske - pomoći civilima u slučajevima poplava, požara i vanrednih situacija. Pojačanje ovim vazduhoplovima podiglo bi nam cenu i u mirovnim misijama. A helikopteri mogu da se koriste i u komercijalne svrhe".

Za ove zadatke trenutno u vojsci se koristi manje od 10 ruskih letelica „Mi-8“ i „Mi-17“. Većina ih je stacionirana na Aerodromu „Batajnica“, gde služe za transport opreme i u sanitetske svrhe. Korišćenje ruskih „osmica“ u našoj vojsci od 1968. razlog je što se u vojnim krugovima kao moguće pojačanje uglavnom pominje njegova savremena verzija „Mi-171“.

Da je Srbiji neophodna jača helikopterska flota smatra i Zlatibor Grujić, pilot u penziji i predavač na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji. On podseća da je ideja o nacionalnoj helikopterskoj službi stara više decenija, ali i da ona mora biti oslonjena na vojsku.

"Auto-moto savez je osamdesetih preuzeo dve „osmice“ za trasport povređenih u saobraćaju, ali projekat nije bio dugog veka", objašnjava Grujić.

"Oslonac bi trebalo da bude vojska, jer ona ima kadar za obuku i resurse za održavanje letelica. Nabavka helikoptera višestruko bi se isplatila".

Grujić podseća na t oda se helikopteri koriste za borbene zadatke, padobransku obuku, transport opreme, a u civilstvu u građevinarstvu, elektroprivredi, himanitarnom trasportu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.