Stigla ocena iz Beča - Srbija brže od drugih

Privreda u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope se oporavlja znatno brže nego što se očekivalo.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.07.2021.

14:08

Stigla ocena iz Beča - Srbija brže od drugih
Ilustracija: Tatoh/Shutterstock

U tome prednjači Zapadni Balkan, pre svega Srbija, zaključio je Bečki ekonomski institut (WIIW) u letnjoj prognozi za tekuću godinu.

Najveći privredni rast ove godine, sa 5,1 odsto beležiće Zapadni Balkan, od čega će profitirati austrijska privreda, koja je u tom delu Evrope snažno zastupljena, navodi se u izveštaju.

"Na vrhu je Srbija sa prognoziranim rastom BDP-a od šest odsto. Već sredinom 2021. ta zemlja će dostići nivo BDP-a pre krize", konstatuje WIIW.

Vučić najavio novo povećanje plata: Ko može da ga očekuje?

Te zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope profitiraju od snažnog ekonomskog rasta u SAD i Kini, ali i boljim izgledima u evrozoni.

WIIW je zbog toga znatno izmenio prognoze za taj region i računa sa ukupnim rastom BDP od 4,2 odsto.

"I pored deprimirajuće zdravstvene situacije je ovaj region u prvom kvartalu bolje prošao nego što se očekivalo, što ukazuje da se privreda prilagodila pandemiji", konstatuje glavni autor studije Branimir Jovanović.

WIIW je za 20 od 23 istočnoevropskih zemalja revidirao na više prognozu rasta, i to za 0,4 odsto u odnosu na aprilsku prognozu.

Minimalac 35.000 dinara

"Očekujemo da će pre svega potrošnja domaćinstava biti glavni podsticaj privrednog rasta", kazao je šef WIIW Mario Holcner.

WIIW očekuje, zbog rasta cene energenata i namirnica, veću inflaciju nego što se očekivalo.

Prosečna stopa inflacije u 23 zemlje u maju bila je 4,5 odsto i time na nivou od pre 2015. godine.

Rastuća inflacija, smatra WIIW, nateraće centralne banke na povećanje kamata, što je već šest zemalja u regionu preduzelo.

Glavni rizik po ekonomski oporavak istočne Evrope WIIW vidi pre svega u novom korona-talasu na jesen, i mogućim preuranjenim konsolidacijama budžeta.

"Srbija rešena da preokrene stvari"

"Iskustva drugih zemalja, kao što su Čile i Izrae,l pokazuju da visok nivo vakcinacije ne može sprečiti novi talas pandemije, ali naravno je pitanje koliki će biti i kako će se odraziti po privredu", navodi WIIW.

Međutim, ova organizacija ne očekuje u svojim prognozama nikakva dalja oštra zaključavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: