Šta će biti sa cenama za dva meseca? VIDEO

Cene pet osnovnih namirnica više neće rasti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 01.12.2021.

10:52

Šta će biti sa cenama za dva meseca? VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Barem u naredna dva meseca, prema odluci vlade Srbije, brašno tipa T- 400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta, UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti i šećer u kristalu koštaće isto onoliko koliko smo ih u prodavnicama plaćali i 15. novembra.

Ali šta će se desiti kad ta dva meseca prođu – hoće li cene nastaviti da rastu?

"Ovo jeste dobra vest, ali uvek imate i ono dobro i loše. Loša je poruka, jer pamtimo vreme iz devedesetih godina – tako počinju sve inflacije", kaže profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

On kaže da to pokazuje odgovornost države, da vodi računa o standardu svojih građana, ali i da nam predstoji vreme za koje u ovom trenutku niko ne može da nam kaže kakvo će biti jer je, kako ističe, inflacija nepredvidiva.

"Očekujemo da se rast cena na proleće zaustavi", kaže za TV Prva Žarko Malinović, sekretar udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. On ukazuje na to da na rast cena na globalnom nivou utiče pandemija.

"Ovakva mera je kratkoročno dobra", ističe Malinović, i dodaje da je dobro što mera definiše cene u celom lancu snabdevanja.

"Naša ekonomska stabilnost u velikoj meri zavisi od nas samih, jer 85 odsto prehrambenih proizvoda u našim trgovinama potiče s domaćeg tržišta", objašnjava Malinović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: