Srbija pregovara s Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera?

Srbija pregovora sa Kiprom da od te zemlje kupi 11 borbenih helikoptera M1-35P, objavio je sajt Tango siks pozivajući se na kiparski portal Politis.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.08.2021.

12:46

Srbija pregovara s Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera?
Foto: Epa/ARDILES RANTE

Ministarstva odbrane dve zemlje, prema tom portalu, navodno pregovaraju o kupoprodaji 11 desantno-jurišnih helikoptera Mi35P, kao i o opremi i naoružanju.

Politis je naveo da je Savet ministara Kipra dao "zeleno svetlo" za ove pregovore koji su, kako se tvrdi, započeli početkom godine.

Taj sajt navodi da je srpska delegacija, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem, na Kripru boravila 12. aprila i da je tim srpskih tehničara posetio vojnu bazu "Andreas Papandreu" i pregledao helikoptere.

Srpska delegacija je navodno nakon povratka u Srbiju 20. maja poslala formalno pismo o namerama nakon kojeg bi sledeći korak bila zvanična ponuda kiparske strane po "G to G" principu (ugovor koji potpisuju, garantuju i realizuju dve države).

Kiparsko ministarstvo odbrane procenilo je da bi vraćanje u puno operativno stanje letelica, pre svega u pogledu tehničke ispravnosti i održavanja, u sledećih 10 godina ovu zemlju koštalo oko 100 miliona evra.

Kipar dugoročno planira da kupi 12 novih jurišnih helikoptera za projektovanih 300 miliona evra.

Helikopteri „P" verzije koji bi se prodali Srbiji imaju gotovo identično naoružanje kao novija „M" verzija od koje četiri helikoptera Srbija poseduje.

Srpska „M“ verzija je novija od kiparskih helikoptera i opremljena je sredstvima za noćno letenje.

Kako je navedeno, Kipar i Srbija su već obavili jednu veću transakciju u oblasti namenske industrije.

Kipar je, za navodno 50 miliona dolara, od Srbije kupio 24 haubice B-52 Nora i osam lakih oklopnih vozila Miloš, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža, da bi krajem jula ove godine, citirajući OEBS, konstatovali da je Kipar prijavio upotrebu samo 12 haubica i 10 borbenih vozila.

Što se ruskih jurišnih helikoptera tiče, kako je Tango siks već preneo, Kiprani su 2018. godine bili primorani da zbog sankcija prema Rusiji prizemlje svoju Mi-35 flotu od 12 helikoptera (jedan je izgubljen u udesu).

Helikopteri su prošli dva remonta 2008. i 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: