Srbija obezbedila zamenu za rusku naftu

Ministarka Zorana MIhajlović izjavila je danas da je Srbija obezbedila zamenu za rusku naftu koju od 1. novembra nećemo moći da uvozimo zbog sankcija EU Rusiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2022.

20:48

Srbija obezbedila zamenu za rusku naftu
Ilustracija: Depositphotos/ribeiroantonio

"Mi od 1. novembra nećemo više uvoziti rusku naftu, ali ćemo imati, pre svega, Kirkuk naftu, imaćemo našu naftu, jer NIS ima 20 odsto srpske nafte, i ostalo će biti iranska ili neka druga nafta", izjavila je ona za Tanju

Ona je dodala da je prošle godine u strukturi našeg uvoza bilo samo 25 odsto ruske nafte, 20 odsto je činila nafta proizvedena u Srbiji, a ostatak je bila iračka Kirkuk nafta.

"Kada je počeo rat, od kraja marta ruska nafta je bila prilično jeftina i NIS je više uvozio nju, tako da je u strukturi bilo 55 odsto ruske nafte. Oni već rade na tome, tu ne vidimo neki problem, prave se dogovori i ugovori, tako da ćemo mi svakako koristiti nerusku naftu, onako kako je predviđeno šestim paketom", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da za sada neće biti problema sa preradom nafte zbog činjnice da Rusi imaju većinsko vlasništvo nad NIS-om i Rafinerijom nafte u Pančevu, niti sa transportom sirove nafte naftovodom JANAF kroz Hrvatsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: