Srbija mora da troši više biogoriva

Srbija će do kraja 2020. godine imati obavezu da u saobraćaju koristi deset odsto biogoriva, odnosno da pređe na upotrebu hibridnih i električnih vozila.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.06.2011.

09:56

Default images

Savetnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Slobodan Cvetković kaže da su gradovi veliki zagađivači vazduha i da se to može rešiti korišćenjem hibridnih (kombinacija energije dizela i struje) i električnih vozila.

On je rekao da je jedan od načina smanjenja emisije štetnih gasova uvođenje alternativnih pogona i gradovi sa preko 100.000 stanovnika će donositi programe za unapređenje korišćenja alternativnih izvora energije, kao i uvođenje novih pogona u javni transport. "To ozbiljan posao i da mora da se misli o svim učesnicima tih promena pogona za vozila", kazao je Cvetković i naglasio da je sprovođenje ekoloških rešenja za pogon vozila jedna od Evropskih direktiva i da je uvođenje alternativnih pogona u transportu najveći ekonomski i ekološki izazov.

"Živimo u vremenu kada je eksploatacija fosilnih goriva dostigla vrhunac, udeo saobraćaja u potrošnji nafte raste i do 2026. će dostići 60 odsto", kazao je Cvetković.

Kako je istakao novi zakon o energetici, koji je u fazi donošenja, definisaće potrošnju bio-dizela. "Srbija mora da napravi plan za svaku godinu, da definiše učesnike i ostvarive mere i ciljeve koji podrazumevaju broj vozila, udeo aktuelnih pogona", dodao je Cvetković.

Predstavnik udruženja uvoznika i delova u Srbiji Milan Vukasović rekao je da se korišćenje vozlila na električni pogon u Srbiji može očekivati već sledeće godine. "Ta vozila su za oko 50 osto skuplja od standardnih, ali cene će se smanjiti kada dođe do njihovog masovnijeg korišćenja", naveo je on.

Vukasović je pojasnio da vozilo na električni pogon jednim punjenjem može da pređe oko 150 kilometara, a proces punjenja traje od tri do šest sati, što može da bude problem, ali i da se reši baterijama koje mogu da se menjaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: