Biz - B92.net

Srbija "leži" na 200 mil tona nafte

Beograd -- U naredne tri do četiri godine očekujemo investicije od 1,5 milijardi evra u naftnom sektoru zahvaljujući izlasku NIS na tržišta regiona, kaže Petar Škundrić.

Izvor: Beta
Podeli

Savetnik za energetiku Srbije Petar Škundrić kazao je da NIS planira širenje maloprodajne mreže u regionu i realizaciju istraživanja nafte i gasa.

Prema rečima Škundrića, jedna od najvećih investicija NIS-a je rekonstrukcija Rafinerije nafte u Pančevu koja će biti završena 2012. godine i u koju će biti uloženo 470 miliona evra.

On je kazao i da u Srbiji postoje dokazane rezerve sirove nafte od 10 miliona tona, a rezerve gasa od 35 milijardi kubnih metara.

Škundrić je dodao da u Srbiji postoji i nekoliko nekonvencionalnih nalažišta nafte iz uljnih škriljaca naglašavajući da je najbolje istražneo nalazište u basenu Aleksinca gde se procenjuje da su rezerve oko 200 miliona tona nafte.

U aleksinačkom basenu, kako je kazao Škundrić, procenjuje se da ima 2,1 milijardu tona uljnih škriljaca sa prosečnim sadržajem ulja od oko 10 odsto.

Škundrić je kazao da se planira povezivanje Srbije gasovodima sa Bugarskom, Rumunijom i Hrvatskom, a podsetio je i da je u toku realizacija gasovoda Južni tok.

Prema njegovim rečima te gasovodne veze treba da povećaju sigurnost snabdevanja potrošača u Srbiji gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.