Biz - B92.net

Srbija ima uglja za još jedan vek

Beograd -- Ugalj će u Srbiji u narednih 100 godina ostati strateški energent, s obzirom na to da naša zemlja raspolaže rezervama uglja od oko 20 milijardi tona.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Uglja u Srbiji ima ze ceo ovaj vek, to je strateška mineralna sirovina za Srbiju," izjavio je pomoćnik za rudarstvo u ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević.

Dragosavljević je istakao da će biti dovoljno uglja i za nove termoelektrane - TENT B3 i Kolubaru B.

Ta izjava je, međutim, protivrečna onome što je pre samo nekoliko dana izjavio ministar Oliver Dulić koji je upozorio da bi Srbija za nekoliko godina mogla da postane zavisna od uvoza struje, ukoliko se pod hitno ne prošire kopovi u Kolubari.

Ugalj poskupljuje za devet odsto

Državni sekretar za rudarstvo Srbije Zlatko Dragosavljević kaže da bi za dve sedmice trebalo da bude odobreno poskupljenje od devet odsto uglja za široku potrošnju iz podzemnih rudnika. On je kazao da bi ugalj iz podzemnih kopova za termoelektrane trebalo da poskupi za 25 odsto, rekavši da "Srbija ima najjeftiniji ugalj u Evropi".

Dulićev pomoćnik je naveo da u Srbiji najviše rezervi uglja ima na Kosovu i Metohiji - 14 milijardi tona, u Kolubari oko četiri milijarde i u Kostolcu oko 1,5 milijardi tona i dodao da je proizvodnja uglja najveća u Kolubari - 30 miliona tona godišnje, gde se proizvede 75 odsto ukupnog uglja u Srbiji, dok u Kostolcu iznosi sedam miliona tona.

Pomoćnik ministra za rudarstvo je ocenio da su u Srbiji potrebna nova ulaganja rudarskom sektoru i termoelektranama, kao i realnija cena uglja i struje, koja je najniža u Evropi.

EPS, kako je istaknuto na skupu, planira da do 2015. godine uloži devet milijardi evra i to četiri milijarde u revitalizaciju i održavanje postojećih postrojenja, a pet milijardi u izgradnju nova postrojenja.

Srbija godišnje uveze oko milion tona uglja, rekao je Dragosavljević i dodao da su u Kolubari i Kostolcu pripreme za početak sledeće grejne sezone ove godine dobro obavljene i da se ne očekuju problemi u snabdevanju potrošača ugljem.

Iako je za Srbiju razvoj industrije uglja, kao domaćeg resursa prioritetan, potrebno je izgraditi i magistralni gasovod "Južni tok" kroz našu zemlju, kao dodatni faktor energetske sigurnosti i bezbednosti Srbije, ocenio je Dragosavljević.

On je ukazao da će upotreba uglja, kao energenta, u svetu rasti zbog najnovijih katastrofa u japanskoj nuklearnoj elektrani i naveo da su procenjene rezerve uglja u svetu oko bilion tona.

Dragosavljević je rekao da očekuje da će Skupština Srbije na jesen usvojiti strategiju za upravljanje mineralnim sirovinama, a da bi u junu mogao da bude usvojen Zakon o energetici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.