Srbija akcizama bira - EU ili Rusi

Ako zaista žele da Srbija ove godine dobije status kandidata za članstvo u EU i datum pregovora, srpski parlamentarci moraju da prestanu da štite interes Rusije

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.01.2011.

00:15

Default images

Oni će u morati i da izjednače akcize na gorivo koje ima evropski standard i na ono iz domaće proizvodnje.

Zakon o akcizama mora biti promenjen najkasnije do 22. marta, kada je u Briselu zakazan sastanak zajedničkog komiteta koji prati sprovođenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Mediji navode da su u Briselu i potpredsedniku Vlade za evropske integracije Božidaru Đeliću i ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću preneli veliko nezadovoljstvo što Srbija ne poštuje potpisane ugovore sa Unijom. Zaštita monopolskog položaja NIS shvaćena je kao poruka da Srbija po svaku cenu hoće da zaštiti interese Rusije. Iako to sad niko neće da prizna, namera uvođenja različitih akciza na proizvode evro i one lošijeg kvaliteta, kojom se krše osnovna pravila fer tržišta, bila je da se Brisel prevari i da se, i pored potpisanih obaveza, zadrži monopol NIS-a.

Monopolski položaj NIS-a omogućio je amandman Zorana Kasalovića, poslanika SPS, koji je Vlada prvo odbacila, a na dan izglasavanja Zakona o akcizama prihvatila, tako da je to bio signal za sve poslanike vladajuće koalicije da i oni učine isto. Kako Blic saznaje, Ministarstvo finansija se takođe saglasilo jer je ministarka Dijana Dragutinović izračunala da će to biti više para u budžetu.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović je kazala da oni koji mnogo rade, a parlament je mnogo radio, mogu i da naprave grešku, ali da tu grešku moraju da isprave. Zakon je donet na sednici Skupštine koja je u organizacionom smislu bila katastrofalna, ali malo je verovatno da su akcize na gorivo plod greške.

Iz delegacije EU u Beogradu navode da je komisija upoznata sa problemom i da “poklanja veliku pažnju poštovanju obaveza prelaznog trgovinskog sporazuma”. "Hitno ćemo o tome razgovarati sa vlastima Srbije koje su posvećene obezbeđivanju nesmetane primene Trgovinskog sporazuma", saopšteno je iz beogradskog predstavništva EU.

Istovremeno, Ministarstvo finansija je u pismu Delegaciji Evropske unije u Srbiji navelo da različite akcize na domaće i uvozne naftne derivate nisu u suprotnosti sa direktivama EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.
Ministarstvo napominje da je "višeakcizna politika na snazi u više zemalja EU (Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Nemačka, Španija, Francuska i Švedska)".

Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta kaže da je činjenica da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prekršen i dodaje da će, "naravno, EU reagovati zbog povrede sporazuma i ne verujem da će se srpska vlada oglušiti o njihove preporuke".

NIS: Nemamo povlašćeni položaj

Sa druge strane, generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko kaže da ne postoje nikakve specijalne akcize na naftne derivate NIS-a i dodaje da za tu kompaniju važe iste akcize kao i za sve druge aktere na tržištu, istakavši da je pogrešna teza o tome da su akcize različite za domaće i uvozne derivate. Akcize su, kako je istakao, različite za evrostandard, nezavisno od toga da li je domaći ili uvozni. "Nikakvog monopola nema, svi prodavci imaju iste mogućnosti uvoza goriva i iste akcize za iste vrste derivata", rekao je on i dodao da NIS proizvodi i da će uvoziti evrodizel i evrobenzin za prodaju na svojim benzinskim stanicama sa istim akcizama.

Generalni direktor NIS-a kaže da "nikom od proizvođača nije drago kada rastu cene njihovih proizvoda i mi nismo izuzetak. Ali to se moglo očekivati, imajući u vidu potrebe budžeta, jer su poslednji put akcize povećane u februaru 2009. godine".

"Na tri od četiri naša derivata akcize su značajno povećane: konkretno za 6,6 dinara povećana je akciza za evrodizel, koji zauzima 25 odsto ukupnog obima motornih goriva koje NIS prodaje na domaćem tržištu, a za 4,6 dinara povećana je akciza za D2, kome pripada još 40 odsto od ukupnog obima motornih goriva koje NIS prodaje na domaćem tržištu", rekao je on, negirajući da postoji protekcija za NIS, kada su u pitanju akcize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: