Biz - B92.net

Spekulativni kapital u Srbiji?

Beograd -- Profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković ocenio je da ne bi bilo dobro da se Srbija uključi u keri trgovinu, jer bi to bio opasan potez.

Izvor: B92, Danas
Podeli

Analitičari Komercbanke iz Londona objavili su pre dva dana da bi srpski dinar mogao da postane favorit "keri" (carry) trgovine u kojoj investitori pozajmljuju sredstva u zemljama sa nižim kamatama i ulažu ih tamo gde su povraćaji veći zarađujući na razlici.

„Keri trgovina znači prenošenje velike količine gotovog novca, iz zona gde se on pojavljuje kao suficitarna roba u zone gde je deficitarna roba, kao što je naše tržište. Tako velike količine gotovine već su izazvale nevolje u SAD, jer su stvorile veliki balon na tržištu hipotekarnih obveznica”, objasnio je Živković.

„Tu razornu snagu osetile su sve velike banke u svetu, koje su posle povlačenja crte platile oko 140 milijardi dolara. Kada je tako visoku cenu platilo razvijeno tržište, postavlja se pitanje šta bi bilo sa tržištem u Srbiji, koje je znatno zaostaje u razvoju. Jer, ma koliko čudno izgledalo, kod nas bi se stvorio mnogo veći spekulativni balon, zato što je naše tržište plitko”, dodaje on.

Živković kaže da je ulaganje u Srbiji zbog visoke cene kapitala rentabilan posao, ali da to neće biti ako se poveća stopa inflacije.

Veliki igrači opasnost za NBS

Učesnici keri trgovine po pravilu su veliki igrači koji su u stanju da u jednom kratkom roku realizuju velike transakcije i ukoliko bi se pojavili na tržištu Srbije, mogli bi da oteraju centralnu banku, jer ona ne bi mogla da interveniše. Narodna banka Srbije neće lako prihvatiti takvu ideju, bar dok ne prođe sadašnji period političke neizvesnosti. Ali, da ne bude zablude, mi neke oblike keri trgovine gotovinom, već nekoliko godina unazad praktikujemo i to nije strašno. Ne bi, međutim, bilo dobro da se u taj posao uključe spekulativni igrači, objašnjava Živković.

„Rast inflacije će oboriti realnu repo stopu, tako da će se rentabilnost vratiti na normalu. Visoka rentabilnost je cena visoke restriktivne bazne stope, i to se ne događa prvi put. Slična situacija zabeležena je i 2007. godine, kada su banke koristile repo operacije, kao izvor za stvaranje profita“, navodi Živković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić rekao je da suština atraktivnosti Srbije leži i onom delu u kojem banke mogu da plasiraju slobodna sredstva u repo operacije, odnosno u papire Narodne banke Srbije.

„U ovom trenutku kapital ima cenu, i ona iznosi 15,25 odsto. To drugim rečima znači da banke izvrše konverziju evra u dinare, prodaju ih, kupe hartije NBS, i pri toj transakciji ostvare izuzetno visok prinos. Pri tome, kurs dinara prema evru neće se u sledeća tri meseca značajno menjati. I kada se sve to ima u vidu, banke će posle dva-tri meseca, lako da se vrate u evro. Činjenica je da u tom segmentu, u postojećim uslovima, ima prostora za veliku zaradu”, rekao je Đukić.

Dinar danas ojačao za 0,45 odsto

Domaća valuta ojačala je danas prema evru za 0,45 odsto, pa jedan evro po zvaničnom srednjem kursu vredi 81,24 dinara.

Evro tako danas vredi 39 para manje nego juče, kada je srednji kurs bio 81,61 dinar.

Dinar je od 12. maja, kada je dan posle izbora bio najslabiji prema evru, prema valuti Evropske unije ojačao za 2,62 dinara, odnosno 3,2 odsto.

Današnji kurs važiće i za vikend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.