Biz - B92.net

Šoškić: Reforme odmah ili ode dinar

Beograd -- Dinar bi bio oslabljen ako bi nova vlada Srbije odlagala reforme koje treba da doprinesu povećanju prihoda i smanjenju budžetskih rashoda, kaže Dejan Šoškić.

Izvor: Beta, NIN
Podeli

Guverner Narodne banke Srbije je za novi broj nedeljnika NIN rekao da situacija u Grčkoj i novi odnosi između Francuske i Nemačke mogu da imaju ozbiljne posledice na tržišne uslove finansiranja javnih dugova u Evropi, ali i zemalja poput Srbije.

Otuda je, kako je ukazao guverner, potreba za brzinom i ozbiljnošću fiskalnih reformi u Srbiji dodatno naglašena.

NBS veruje, prema njegovim rečima, da su ti pritisci privremeni i da će formiranjem nove vlade i odlučnom fiskalnom konsolidacijom i započinjanjem temeljnih strukturnih reformi u javnom sektoru u celini, uz brzu pozitivnu reviziju aranžmana sa MMF-om, oni oslabiti, i da je "jača intervencija na deviznom tržištu, kao privremena mera, opravdana radi očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti u zemlji".

"NBS je dužna da racionalno upravlja deviznim rezervama i politika skupog kupovanja stabilnosti intervencijama iz deviznih rezervi moguća je samo u ograničenom vremenskom periodu i ima smisla samo kao 'premošćavanje' do odlučnih i brzih reformi budžetskih prihoda i rashoda naše zemlje", precizirao je Šoškić.

Komentarišući činjenicu da je NBS od početka godine na deviznom tržištu prodala više od 760 miliona evra i da je uprkos tome domaća valuta oslabila, guverner je istakao da je poslednjih nekoliko meseci NBS aktivnije prisutna na deviznom tržištu "radi sprečavanja prekomernih dnevnih fluktuacija, ali i radi sprečavanja većeg prelivanja deprecijacije kursa dinara u rast domaćih cena i u smanjivanje sposobnosti izmirivanja obaveza stanovništva i privrede, odnosno radi zaštite finansijske stabilnosti u zemlji".

On je podsetio da se ostvarila procena NBS da će se odlaganje pozitivne revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom odraziti i na deprecijacijske pritiske na dinar.

"Istovremeno smo imali povlačenje jednog značajnog investitora iz naše zemlje, dve veće dokapitalizacije velikih kompanija u Srbiji, manji izvoz i veći uvoz zbog klimatskih okolnosti u februaru i rast finansijskih rizika zbog faze političkog ciklusa u zemlji. Sve to je pojačalo deprecijacijske pritiske na našu valutu", istakao je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.