Biz - B92.net

Softver za javne nabavke od 2011.

Beograd -- Lokalne samouprave u Srbiji bi na proleće 2011. trebalo da dobiju softver za sprovođenje javnih nabavki koji će smanjiti troškove i preduprediti korupciju.

Izvor: Beta
Podeli

Novi Sad, Pančevo, Požarevac, Niš i Subotica dobili su danas softver kao pilot, kaže direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

"Ovi gradovi će primenjivati taj program par meseci i tako proveriti njegovo funkcionisanje, da bi na proleće mogla da počne njegova upotreba i u drugim opštinama", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, softver će omogućiti praćenje i kontrolu javnih nabavki, što znači da će lokalne samouprave dobiti "proveren, pouzdan i besplatan instrument za rad, čime se smanjuje rizik od grešaka i da tender bude ponovljen".

Jovanović je kazao da je softver urađen u saradnji stručnjaka Uprave za javne nabavke i Programa UN za razvoj i predstavlja pripremu za uvođenje centralizovanih javnih nabavki.

Prema podacima Uprave za javne nabavke, sistem javnih nabavki u Srbiji je decentralizovan i ima između 1.000 i 2.000 pravnih lica koja se po
zakonu smatraju naručiocima. Lokalne samouprave su prošle godine obavile 10 procenata svih nabavki u Srbiji.

On nije mogao da kaže kolika će tačno biti ušteda primenom softvera, ali je naveo da će biti manje neregularnosti i formalnih grešaka zbog kojih su tenderi bili poništavani.

Zahvaljujući primeni softvera, naručioci će moći hronološki da prate celokupan postupak javnih nabavki i da u bazi podataka zadrže sva dokumenta iz postupka. Softver će omogućiti unifikaciju dokumentacije, kao i standardizaciju samog postupka nabavke.

Jovanović je kazao i da će stručnjaci najvećeg evropskog tela za centralizovane javne nabavke (CONSIP), gradovima u Srbiji pružiti savetodavnu pomoć kakao da što efikasnije uspostave sistem centralizovanih javnih nabavki.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Jirg Staudenman (Juerg Staudenmann) kazao je da ta organizacija podržava oblast javnih nabavki u Srbiji, kako bi se unapredila efikasnost i javnost u radu, ali i povećao nadzor nad javnom potrošnjom i sprečila korupcija.

Godišnji obim javnih nabavki u Srbiji iznosi oko četiri milijarde evra, kaže Jovanović što bi, kako je dodao, značilo da ukoliko se efikasnost postupka poveća za jedan procenat ušteda može da iznosi 40 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.