SNS: Cena struje već paprena

Cena struje u Srbiji već je previsoka a energetski sektor vode tajkuni, kaže članica Predsedništva Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović-Milanović.

Srbija

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 25.02.2011.

13:29

Default images

"Trenutno je struja u Srbiji skuplja od 4,6 evrocenti po kilovatu", istakla je ona i dodala da se ta stranka zalaže za promenu tarifnog sistema.

U cenu struje, prema njenim rečima, uračunati su gubici Elektroprivrede Srbije, računajući i gubitke u distributivnoj mreži, koji su "jednaki potrošnji struje u celoj Vojvodini".

"Kroz račune za struju građani Srbije plaćaju korupciju, a energetski sektor u zemlji vode tajkuni" rekla je Mihajlović-Milanović.

Njena je procena da će najavljenim poskupljenjem struje od 1. aprila ove godine EPS prikupiti 150 miliona evra.

Dodala je da realno stanje u EPS-u "niko ne zna", pogotovo kad se radi o poslovanju rudarskog basena Kolubra čiji je kapital, kako je rekla, poslednjih godina smanjen za 70 odsto.

Mihajlović-Milanović je istakla da je za 10 godina u Srbiji u energetski sektor uloženo 10 milijardi evra, a da nijedno rudno polje nije otvoreno niti je izgrađena neka elektrana.

"Kasni se i sa revitalizacijom termoelektrane Kostolac već četiri meseca, dok Srbija danas uvozi struju", kazala je ona.

EPS i Srbijagas mogu, kako je ocenila, da budu profitabilna i efikasna preduzeća i nema potrebe da budu privatizovana, niti da se dodatno zadužuju.

"Srbiji je potreban jasan Zakon o energetici, uvođenje institucije javnog konkursa i bespoštedna borba sa korupcijom", istakla je Mihajlović-Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: