Biz - B92.net

Sneg pade, od malina ništa ne osta

Čačak -- Procenjuje se da je pod snegom propalo 15 miliona evra vrednih zasada maline, a kako upozoravaju stručnjaci, prolećni mrazevi tek slede.

Izvor: B92
Podeli

Aprilski sneg skupo će koštati Srbiju, 15 miliona evra - na toliko se procenjuje šteta koju je prolećni sneg naneo najatraktivijoj domaćoj voćki namenjenoj izvozu.

"Za sada najveće štete jesu u usevima malina to jest zasadi malina gde se može očekivati na pojedinim područjima čak polovina roda da bude smanjena. Međutim, kod svih drvenastih vrsta voćaka za sada nemamo direktne štete. One mogu nastati u slučaju pojave poznih prolećnih mrazeva", kaže Milan Lukić sa Instituta za voćarstvo Čačak.

S obzirom na to da ivanjička opština godišnje zaradi oko 20 miliona evra na malini, poljoprivrednici se nadaju da će im država pokriti štetu od 15 miliona. Stručnjaci upozoravaju da prolećne nepogode nisu završene.

"Ono što mali proizvođači znaju i šta mogu da urade jesu različite tehnike zadimljavanja, paljenjem starih guma, slame ili slično, jer ovo nije neka nova pojava. Kod nas opasnost od mraza traje praktično do kraja aprila, tako da mislim da jesu pripremljeni samo su im mogućnosti ograničene", kaže Aleksandar Jotov, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Kada je u pitanju odbrana od nepogoda, Srbija i ove godine ne raspolaže optimalnim brojem protivgradnih raketa. Od više od 20 hiljada neophodnih raketa, do ovog trenutka je nabavljeno nešto više od 8 hiljada što znači da će svaka protivgradna stanica u Srbiji dobiti od četiri do osam raketa sa kojima bi trebalo da zaštite domaću poljoprivredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.