Biz - B92.net

"Smejali se srpskom mercedesu, a sad je tu" FOTO

Beograd -- U Beogradu je obavljena primopredaja 10 novih solo niskopodnih autobusa GSP-u "Beograd", proizvedenih u fabrici "Ikarbus".

Izvor: Tanjug
Podeli

U kvalitet novih vozila na licu mesta su se uverili i generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić i direktor GSP-a Željko Milković, a premijer Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i gradonačelnik Siniša Mali imali su priliku da se provozaju gradskim ulicama u novim vozilima.

Gradski prevoznik je preuzeo prvi lot od ukupno 30 solo vozila, čija je nabavka ugovorena u aprilu, a vrednost tog ugovora iznosi 5.549.964 evra. Isporuka sledećeg, drugog lota, kako je juče najavio GSP, biće izvršena 6. oktobra, a poslednjih 10 autobusa, odnosno treći lot, biće isporučen do 21. oktobra ove godine.

U GSP Beograd očekuju da će nabavka 30 novih solo autobusa bitno uticati na dalje povećanje kvaliteta usluge javnog gradskog prevoza, odnosno na veću pouzdanost voznog parka JKP GSP „Beograd", kao i na smanjenje prosečne starosti vozila. Posebno treba istaći pozitivne efekte u oblasti ekologije, s obzirom na to da će se uključivanjem novih solo autobusa u saobraćaj smanjiti i emisija štetnih izduvnih gasova.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je to pokazatelj da Srbija može ozbiljno da razvija svoju industriju i bude konkurentna u svetu.

Vučić je nakon primopredaje novih autobusa ispred Skupštine grada, rekao da je to prvih 10 autobusa koje je Ikarbus napravio u kooperaciji sa Mercedesom, te da će do kraja ove godine biti isporučeno još 20, a sledeće godine 80.

"To su oni autobusi za koje su se mnogi smejali i pitali me gde su, govorili da ih nema i da se nikada neće pojaviti. Evo danas ih vidite", rekao je Vučić.

On je naveo da je Ikarbus bila uništena firma, koja je od 1.300 radnika svedena na 200 zaposlenih, ali da se sada situacija u toj fabrici popravlja.

Kako je rekao, trenutno u fabrici radi 300, a biće zaposleno još 30 radnika, dok su ove godine prihodi bili 18 miliona evra, a prošle 1,5 miliona evra, što govori da su prihodi uvećani 15 puta.

"To je pokazatelj da možemo da napredujemo u mnogim oblastima", rekao je Vučić.

On je dodao da postoji izvanredna saradnja između Srbije i Nemačke i da veruje u još uspeha. Vučić očekuje da će Ikarbus ubuduće raditi još bolje i zaposliti više radnika.

"Kada budu videli te autobuse u Beogradu, Novom Sadu i mnogim gradovima Srbije, moći ćemo da ih prodajemo i na drugim mestima u svetu", naveo je premijer, ocenjujući da su autobusi odlično dizajnirani.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je veoma zadovoljan što će se autobusi koji su proizvedeni u kooperaciji Srbije sa Nemačkom naći na ulicama Beograda, i ocenio da su autobusi veoma moderni i odlično dizajnirani.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je ovim ispunjeno obećanje grada da će se do kraja septembra na beogradskim ulicama naći novi autobusi, dodajući da će do kraja oktobra biti isporučeno još 20 autobusa.

Navodeći da novi autobusi imaju klimu, besplatan internet, Mali je rekao da je to novi kvalitet prevoza koji gradske vlasti žele.

Gradonačelnik je podsetio da će 1. oktobra stupiti na snagu novi tarifni sistem, koji podrazumeva jeftinije karte za građane u prigradskim naseljima, od skoro 40 odsto.

On je dodao i da će od 1. januara stupiti na snagu nova mreža linija, navodeći da je to sistemski pristup velikog problema u javnom prevozu koji je aktuelna vlast nasledila.

"Siguran sam da će građani vrlo brzo videti promenu u kvalitetu rada gradskog prevoza", zaključio je Mali.

Novi autobusi su tipa IK 113 (sa oznakom IK 112LE) i urađeni su po "Mercedesovim" standardima kvaliteta. Pored toga, nabavka ovih vozila bila je podsticaj domaćem proizvođaču i privredi uopšte, jer 50 odsto komponenata u ovim autobusima dolazi od srpskih dobavljača.

Poslednji solo autobusi nabavljeni su 2011. godine - 10 solo autobusa na prirodni komprimovani gas (tipa CNG). Pre ovog perioda za potrebe GSP 2008. godine nabavljeno je 45 solo vozila IK 112H.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.