Biz - B92.net

Skuplja putarina, pobuna prevoznika

Beograd -- Putarina u Srbiji trebalo bi da poskupi od jula za 11 odsto, najavio je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Izvor: Tanjug, Press
Podeli

Drobnjak je kazao da se za povećanje cena čeka odobrenje Vlade Srbije.

"Očekujemo da to bude od 1. jula, da za tih šest meseci imamo prihod od 800 - 900 miliona dinara", rekao je Drobnjak.

On je istakao da je to preduzeće tražilo povećanje cena putarine programom poslovanja za ovu godinu, koji je prihvatio Upravni odbor preduzeća i koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji početkom juna.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) takođe se protive odluci Puteva Srbije da traži povećanje putarina, jer smatraju da taj novac neće biti iskorišćen za poboljšanje puteva. "Kako ovakvo poskupljenje može da bude osnovano? Mnogi nas zaobilaze ili se voze sporednim putevima kako bi izbegli Koridor 10 zbog visokih putarina. Srbija mora da bude u skladu sa zemljama u okruženju i da naplaćuje jeftinije putarine. Jer, ne možemo samo u Evropu deklarativno, već moramo to i da pokažemo konkretnim potezima. I pitanje je da li su ove pare za koje i sada plaćamo putarinu usmerene za puteve ili samo za plate u tom preduzeću", kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a.

Drobnjak je izrazio očekivanje da će 19 milijardi dinara biti uloženo u održavanje magistralnih i regionalniih puteva i autoputeva.

Govoreći o prihodima "Puteva Srbije" za prvi kvartal 2011. godine, Drobnjak je kazao da je to preduzeće ostvarilo 8,2 milijardi dinara, a u prošloj godini je saobraćalo ukupno 33,5 miliona vozila. To je, u odnosu na prethodnu godinu, povećanje od tri - četiri odsto.

Drobnjak je ukazao na problem održavanja na autoputu od Beograda gotovo do Niša, gde je već vreme da se na celoj dužini uradi ozbiljna rekonstrukcija, odnosno da se zameni završni sloj puta na kojem su se pojavili kolotrazi i dodao da na nekim deonicama autoputa ništa nije radjeno više od 20 godina.

Prevoznici: Putarine već previsoke

S druge strane, predsednik udruženja „Međunarodni transport" Neđo Mandić najavio je da će se svi autoprevoznici sigurno pobuniti protiv najavljenog poskupljenja putarina.

Mandić kaže da su "putarine već previsoke i sigurno je da srpski prevoznici to ne mogu da izdrže. Uz drastično povećanje cena goriva, dizanje cena drumarina će nas dovesti do toga da zaustavimo kamione, pa ni država neće moći da nam naplaćuje nikakve dažbine i biće na gubitku".

"I sa sadašnjim cenama većina nas već posluje na nuli. Ukoliko se povećaju putarine, mislim da ćemo biti prisiljeni da zaustavimo kamione i izađemo na ulicu", kaže on i dodaje da se u inostranstvu za mnogo manje para može prelaziti veća kilometraža po autoputevima.

"Vi kamionom kroz Mađarsku za 12 evra možete da se vozite 24 sata. Znači da odete negde i da se vratite tim istim putem. Mi često, kada imamo posla, tamo za te pare pređemo i po 600 kilometara. A pogledajte koliko to košta kod nas. Na autoputu od Beograda do Niša, na deonici od oko 240 kilometara, za manji kamion potrebno je platiti oko 20 evra za putarine samo u jednom pravcu", objašnjava Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.