Skuplja putarina, pobuna prevoznika

Putarina u Srbiji trebalo bi da poskupi od jula za 11 odsto, najavio je generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.05.2011.

14:13

Default images

Drobnjak je kazao da se za povećanje cena čeka odobrenje Vlade Srbije.

"Očekujemo da to bude od 1. jula, da za tih šest meseci imamo prihod od 800 - 900 miliona dinara", rekao je Drobnjak.

On je istakao da je to preduzeće tražilo povećanje cena putarine programom poslovanja za ovu godinu, koji je prihvatio Upravni odbor preduzeća i koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji početkom juna. Drobnjak je izrazio očekivanje da će 19 milijardi dinara biti uloženo u održavanje magistralnih i regionalniih puteva i autoputeva.

Govoreći o prihodima "Puteva Srbije" za prvi kvartal 2011. godine, Drobnjak je kazao da je to preduzeće ostvarilo 8,2 milijardi dinara, a u prošloj godini je saobraćalo ukupno 33,5 miliona vozila. To je, u odnosu na prethodnu godinu, povećanje od tri - četiri odsto.

Drobnjak je ukazao na problem održavanja na autoputu od Beograda gotovo do Niša, gde je već vreme da se na celoj dužini uradi ozbiljna rekonstrukcija, odnosno da se zameni završni sloj puta na kojem su se pojavili kolotrazi i dodao da na nekim deonicama autoputa ništa nije radjeno više od 20 godina.

Prevoznici: Putarine već previsoke

S druge strane, predsednik udruženja „Međunarodni transport" Neđo Mandić najavio je da će se svi autoprevoznici sigurno pobuniti protiv najavljenog poskupljenja putarina. Mandić kaže da su "putarine već previsoke i sigurno je da srpski prevoznici to ne mogu da izdrže. Uz drastično povećanje cena goriva, dizanje cena drumarina će nas dovesti do toga da zaustavimo kamione, pa ni država neće moći da nam naplaćuje nikakve dažbine i biće na gubitku".

"I sa sadašnjim cenama većina nas već posluje na nuli. Ukoliko se povećaju putarine, mislim da ćemo biti prisiljeni da zaustavimo kamione i izađemo na ulicu", kaže on i dodaje da se u inostranstvu za mnogo manje para može prelaziti veća kilometraža po autoputevima.

"Vi kamionom kroz Mađarsku za 12 evra možete da se vozite 24 sata. Znači da odete negde i da se vratite tim istim putem. Mi često, kada imamo posla, tamo za te pare pređemo i po 600 kilometara. A pogledajte koliko to košta kod nas. Na autoputu od Beograda do Niša, na deonici od oko 240 kilometara, za manji kamion potrebno je platiti oko 20 evra za putarine samo u jednom pravcu", objašnjava Mandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: