Šef Ikee: Samo za plan u Srbiji 35 meseci

Iako se zemlje regiona suočavaju sa problemima, Srbija pokazuje znake ekonomskog razvoja i rasta koje prate strukturne reforme.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.03.2016.

09:33

Šef Ikee: Samo za plan u Srbiji 35 meseci
(Vladislav Laliæ, foto: Tanjug)

Pored usklađivanja sa standardima EU, važna je i regionalna saradnja koja vodi ka bržem privlačenju investitora, poruka je učesnika panela posvećenog očekivanjima stranih investitora na Kopaonik biznis forumu.

Predsednik Grčko- srpskog poslovnog saveta Simeon Comokos ukazao je da Srbija uprkos tome što region prolazi kroz tešku godinu praćenu i migrantskom krizom, Srbija pokazuje znake ekonomskog razvoja i rasta.

On je dodao da je ostvarena fiskalna konsolidacija i smanjen deficit, a da se mora unaprediti konkurentnost.

"Neophodno je prepoznati da je vlada pokrenula nekoliko važnih inicijativa ka privlačenju stranih investicija", rekao je Comokos i naveo da je važno da se pojednostavi primena propisa, promoviše izvoz i omogući ulazak stranih investicija na tržište.

"Vlade moraju da slušaju narod, jer ako je narod zadovoljan, onda je situacija dobra", zaključio je Comokos.

Generalni direktor Delez Srbija Džon Kiricis podsetio je da je ta kompanija došla u našu zemlju 2011. godine i da je to bila najveća strana investicija realizovana u Srbiji te godine.

On je ukazao da Delez želi mnogo više da ulaže u Srbiji, ali da nadležni moraju da "ubrzaju stvari". "Možda nećete tako brzo ući u EU, ali nama je važno da primenite propise koji postoje u EU", podvukao je Kiricis.

On je posebno istakao da strani investitori dolaze kada vide rezultate."Investitore ne plaše teška vremena i pravni problemi, ako žele nešto da urade uradiće, ali treba i nadležni organi da poguraju promene", kazao je Kiricis.

Prema njegovim rečima, Delez Srbija ima oko 400 radnji, 11.000 zaposlenih, a radi sa 2.000 dobavljača, čime kreira mnogo mogućnosti za lokalna preduzeća i brendove.

"Želimo da oni poštuju određene standarde kako bi mogli da plasiraju svoje proizvode i van Srbije", rekao je Kiricis.
(Džon Kiricis, foto: Tanjug)
Regionalni direktor za razvoj Ikee za jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić naveo je da je ta kompanija prisutna u regionu od 2007. godine, ali će izgradnja robne kuće u Srbiji početi za nekoliko nedelja, jer je bilo mnogo problema prethodnih godina.

Ti problemi su, kako je objasnio, bili administrativne, pravne i tehničke prirode, zbog čega je projekat bio usporen.

"Trebalo nam je 35 meseci da izradimo plan za mesto gde će biti robna kuća, koji je na kraju izradila i platila sama Ikea", rekao je Lalić.

On je kao problem naveo i česte promene ministara, što, kako je ocenio, vodi ka neefikasnim administrativnim procedurama.

"Sa vladom smo formirali radnu grupu u kojoj smo imali bukvalno jednu kontat osobu. Nije probem trčati okolo, ali to nije baš efikasno", kazao je Lalić.

Generalni direktor DDOR Novi Sad Đorđo Markeđani ocenio je da je konvergencija Srbije sa EU težak zadatak, te da je našoj zemlji potrebno dosta prave podrške, ne samo finansijske, veći u izradi zakona.

"Prvi zadatak za vladu i NBS, ali i osiguravajuća društva je da ne komplikuju stvari previše, i drugi, da sve ide postepeno", rekao je Markeđani.

On je istakao da celokupnu privredu mora da postoji jedan regulatorni okvir, koji nije "copy-paste" i nije preopterećen, i dodao da to "zahteva inteligentno razmišljanje".

Kako je rekao, ta kompanija je uspela da se transformiše i restruktuira poslovanje, kako bi ga dovela u sklad sa standardima EU.

"Imamo još dosta da promenimo i očekujemo da će regulatorni okvir da se izmeni u skladu sa evropskim standardima", kazao je Markeđani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: