Biz - B92.net

Savet guvernera podneo ostavku

Beograd -- Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Boško Živković i članovi saveta Zorica Mladenović i Milojko Arsić podneli neopozivu ostavku na svoje funkcije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je navedeno u obrazloženju, izmenama i dopunama Zakona o NBS, koje je skupština usvojila 4. avgusta, Narodna banka je, funkcionalno i personalno, postala zavisna od većine u parlamentu, odnosno od Vlade Srbije.

"Usvojenim izmenama i dopunama zakona grubo su prekršeni osnovni međunarodno opšteprihvaćeni principi samostalnosti i nezavisnosti centralne banke od vlade i pojedinačnih interesnih grupa. Ocenjujemo da će usvajanje zakona u kratkom roku izazvati pogoršanje položaja Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjivanjem njenog kreditnog rejtinga i povećanjem troškova zaduživanja države, preduzeća i gradjana.Usvajanje ovog zakona će verovatno otežati saradnju sa MMF i usporiti proces evropskih integracija Srbije", navedeno je u tekstu ostavke.

"Očekivana posledica toga je smanjenje priliva, pa čak i odliva kapitala iz Srbije, što u uslovima visokog deficita u tekućem platnom bilansu može u relativno kratkom periodu da dovede do platnobilansne krize i kraha kursa dinara. Izmene zakona o NBS stvaraju sistemske mogućnosti za zloupotrebu monetarne politike od strane Vlade, što bi za posledicu moglo da ima trošenje deviznih rezervi i značajno povećanje inflacije".

Izmenama i dopunama zakona o NBS bitno je promenjena funkcija Saveta guvernera NBS tako što je nadzorna funkcija saveta formalno preneta na skupštinu, a suštinski na Vladu Srbije.

"Pri takvim zakonskim rešenjima Savet je, faktički, postao izlišan organ. Rešenja koja su uvedena izmenama i dopunama zakona o NBS nisu saglasna sa našim uverenjima i znanjima o funkcionisanju centralnih banaka. Zbog toga podnosimo neopozive ostavke na članstvo u Savetu guvernera Narodne banke Srbije", navedeno je u tekstu ostavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.