"Šarčević sam izašao i rekao 36% više, pa ko da veruje" VIDEO

U mnogim školama u Srbiji sutra će časovi biti skraćeni na 30 minuta, a predstavnici sindikata obrazovanja zakazali su protest u 12 sati ispred Vlade Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

11:34

Foto: Thinkstock

Povod za novi štrajk su - stari zahtevi: nezadovoljstvo platama, zastoj u pregovorima oko uvođenja platnih razreda, izostanak posebnog kolektivnog ugovora i niz drugih nerešenih problema.

Dok oni tvrde da ih je država izigrala, nadležni kažu da niko tu nije prevaren.

Vesna Vojvodić Mitrović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" kaže da je povod za štrajk to što je Ministarstvo prosvete obustavilo pregovore o daljim idejama za platne grupe i razrede.

"Tražimo da se nastave pregovori, da budu platni razredi uređeni po sistemu pravde, tražimo pregovore o Posebnom kolektivnom ugovoru koji ističe u martu naredne godine, tražimo da Ministarstvo radi svoj posao", kazal je ona i istakla da kao sindikat nemaju kvalitetnu komunikaciju sa Ministrastvom prosvete ni po jednom pitanju.

Ona se zahvalila predsedniku skupštinskog Odbora za obrazovanje Muameru Zukorliću što su preko njega dobili informaciju od ministra Mladena Šarčevića po pitanju toga što su pregovori sa sindikatim ao platnim razredima obustavljeni.

Navela je da je to skandalozno.

Slobodan Brajković, predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da je potrebno da država odvoji dodatnih 80 milijardi dinara u budžetu da bi mogli da se uvedu platni razredi.

"Mi možemo da pregovaramo koliko hoćemo, ako vlada ne ubaci 80 milijardi dinara u budžet. Naše plate mogu da se povećaju za 9 odsto, ako se drugima poveća za sedam odsto, mi ćemo zaostajati između 18 i 28 odsto za drugima", kaže on.

Brajković je objasnio da je taj jaz između prosvete i drugih budžetskih korisnika nastao 2008. godine kada su drugi dobili povećanje a tadašnji premijer Mirko Cvetković kazao da za prosvetu nema para. "Mi zaostajemo za svim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta 20-30 odsto".

On je kazao da je tokom pregovorima sa vladom o uvođenju platnih razreda lično njemu ministar finansija Siniša Mali kazao da će obrazovanje dobiti povećanje 50 odsto veće od svih drugih, a zatim je i službenik istog ministarstva na sledećem sastanku kazao da ukoliko ne budu uvedeni platni razredi, prosveta će dobiti 14,6 odsto ove goidne.

Vojvodić Mitrović navodi da su platni razredi najvaljivani za 2016. pa za 2017. pa za 2018. pa za 2019. "Zato možete u februaru da me pitate da li smo zadovoljni sa devet odsto pbvećanja. Nijedna reč koja nam dođe od aktuelne vlasti ne može biti tretirana kao istina, šta drugo da naučimo iz dosadašnjeg iskustva".

Podseća da je ministar Šarčević, lično i sam izašao i rekao da će u naredne dve do tri godine prosveta dobiti povećanje od 36 procenata. "To znači da prvo povećanje mora da bude veće, 50 odsto više nego neko drugi ko dobija iz budžeta", navela ja ona.

Istakla je da prosveta traži da dobije pravedno mesto u platnom razredu, sa rasponom plata od do kao bilo ko drugi u javnom sektoru.

"Mada se to neće dogoditi jer su isključili vojsku, policiju, BIA. Zašto bi tetkica u mojoj školi imala višestruko manju platu od neke koja radi na drugom mestu", upitala je Vojvodić Mitrović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: