Biz - B92.net

"Sad vam je to vodeća kompanija u JIE, a Gasprom će uložiti još"

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se posebno razgovaralo o trgovinskim odnosima i investicijama tokom današnje posete.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Filip Krainčić
Foto: Tanjug/Filip Krainčić

On je istakao da je robna razmena dve zemlje dostigla dve milijarde dolara.

Takođe je istakao značaj Međuvladinog komiteta za trgovinu i naučno tehničku saradnju.

"Nastavljaju se kontakti između privrednika, poslovnih ljudi, u sferi poljoprivrede. Potencijali za razvoj naše saradnje još više će doći do izražaja posle potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije negde do kraja godine", rekao je Putin.

Kao još jednu važnu temu istakao je oblast energetike.

On je naveo da su do sada isporuke gasa u Srbiju povećane 20 odsto, a da Gasprom u predstojećem periodu planira da obim isporuke gasa sa 2,3 milijarde kubnih metara gasa podigne na 3,5 milijardi kubnih metara, kao i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Bantski dvor.

"Radićemo i na unapređenju mreže gasne infrastrukture...Svim tim se jača energetska bezbednost Srbije i čitavog Balkana", naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je naveo da je Gaspromnjeft uložio u NIS tri milijarde dolara, a da planira još 1,4 milijarde dolara i podsetio da je NIS sada vodeća kompanija u Jugoistočnoj Evropi i da najviše doprinosi budžetu Srbije.

Napomenuo je i projekte kompanije "Silovije mašini" na Ðerdapu kao i kompanije RŽD kada je reč o modernizovanju srpske zeleznice i stvaranju Dispečerskog centra.

Najavio je i nastavak saradnje u vojnoj i vojno tehničkoj oblasti, ističući da će Rusija i dalje pomagati Srbiji u jacanju njene bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.