"Sad vam je to vodeća kompanija u JIE, a Gasprom će uložiti još"

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se posebno razgovaralo o trgovinskim odnosima i investicijama tokom današnje posete.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

18:22

Foto: Tanjug/Filip Krainèiæ

On je istakao da je robna razmena dve zemlje dostigla dve milijarde dolara.

Takođe je istakao značaj Međuvladinog komiteta za trgovinu i naučno tehničku saradnju.

"Nastavljaju se kontakti između privrednika, poslovnih ljudi, u sferi poljoprivrede. Potencijali za razvoj naše saradnje još više će doći do izražaja posle potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije negde do kraja godine", rekao je Putin.

Kao još jednu važnu temu istakao je oblast energetike.

On je naveo da su do sada isporuke gasa u Srbiju povećane 20 odsto, a da Gasprom u predstojećem periodu planira da obim isporuke gasa sa 2,3 milijarde kubnih metara gasa podigne na 3,5 milijardi kubnih metara, kao i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta Bantski dvor.

"Radićemo i na unapređenju mreže gasne infrastrukture...Svim tim se jača energetska bezbednost Srbije i čitavog Balkana", naglasio je Putin.

Predsednik Rusije je naveo da je Gaspromnjeft uložio u NIS tri milijarde dolara, a da planira još 1,4 milijarde dolara i podsetio da je NIS sada vodeća kompanija u Jugoistočnoj Evropi i da najviše doprinosi budžetu Srbije.

Napomenuo je i projekte kompanije "Silovije mašini" na Ðerdapu kao i kompanije RŽD kada je reč o modernizovanju srpske zeleznice i stvaranju Dispečerskog centra.

Najavio je i nastavak saradnje u vojnoj i vojno tehničkoj oblasti, ističući da će Rusija i dalje pomagati Srbiji u jacanju njene bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: