Biz - B92.net

Ruski voz, srpske brze pruge /FOTO

Beograd -- Novi dizel-motorni voz iz Rusije, prvi od 12 naručenih, krenuo je promotivno srpskim prugama, a od srede će redovno saobraćati između Beograda i Vršca.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Prvi "putnici" bili su novinari i njihov domaćin generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković.

Srpske železnice su prvi put posle pune tri decenije dobile novi voz , istakao je Marković, dodajući da će u naredna dva meseca iz Rusije stići još dva ruska voza, čije se uključivanje u saobraćaj očekuje početkom maja.

Fotografije sa promotivne vožnje ruskog dizel voza možete pogledati u našoj Galeriji.

Novi voz iz Rusije koji će saobraćati na relaciji na relaciji Beograd Dunav-Vršac ponovo će nakon pune tri godine uspostaviti redovan putnički saobraćaj između glavnog grada i Vršca.

Voz će radnim danima i subotom saobraćati dva puta dnevno - iz stanice Beograd Dunav polaziće u 7.20 i 19.20 sati, dok će iz Vršca za Beograd polaziti u 5.15 sati i u 16.45 sati.

On je rekao da će za taj voz na delu od Beograda do Pančeva važiti karta "Beo voza", a od Beograda do Ovče "Bus plus".

Marković je kazao da će ostalih 11 vozova ruske kompanija "Metrovagonmaš" isporučiti srpskim železnicama do kraja ove godine.

On je ukazao da će srpske železnice iz dela ruskog kredita čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara, nabaviti dodatnih 25 vozova od iste ruske kompanije, kako bi se poboljsao lokalni i regionalni saobraćaj na neelektrificiranim prugama na teritoriji cele zemlje.

Dizel-motorni vozovi kompanije "Metrovagonmaš" imaju Mercedesov motor, Fojtov menajč, Knorove kočnice i druge komponente najpoznatijih svetskih proizvođača.

Imaju 120 mesta za sedenje, 126 mesta za stajanje, kamere, klimu, sistem za kontrolu, upravljanje i dijagnostiku, toalet, koji je prilagodjen i osobama sa posebnim potrebama, a na srpskim prugama će se kretati brzinom do 120 kilometara na sat.

Cena jednog voza iznosi oko 3,4 miliona švajcarskih franaka, a uz vozove će biti isporučeni i rezervni delovi, alat i oprema za održavanje, potrošni materijal i dokumentacija u vrednosti od 2,5 miliona švajcarskih franaka.

Železnice Srbije i "Metrovagonmaš" potpisali su 2010. ugovor o kupovini 12 novih vozova iz kredita međunarodne železničke banke "Eurofime" od 43 miliona švajcarskih franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.