Biz - B92.net

Rusi bi da grade nuklearku u Srbiji

Novi Sad -- Rusija nudi Srbiji mogućnost izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji, kaže ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Izvor: Beta
Podeli

"Ozbiljno se razmatra izgradnja nuklearne elektrane u Srbiji", rekao je Konuzin i dodao da Srbija želi da postane zemlja-izvoznik energije, jer za to ima resurse, a Rusija je spremna da joj u toj nameri pomogne na partnerski način zajedničkim ulaganjem.

"Prvi razgovori na najvišem nivou su već obavljeni, a u nastavku bi trebalo precizirati taj veliki investicioni poduhvat", rekao je Konuzin. "Koliko mi je poznato Srbija je zainteresovana za razvoj nuklearne energetike. Kod vas postoji zakon koji zabranjuje korišćenje te vrste energije, pa sami morate da odlučite šta zapravo želite", dodao je ambasador Rusije.

Ruski diplomata je ukazao da bi Srbija najpre trebalo da promeni Zakon o energetici koji, za sada, isključuje mogućnost izgradnje atomskih centrala na teritoriji Srbije. "Tek potom ćemo moći da realizujemo taj projekat, a spremni smo da sarađujemo sa Srbijom i u izgradnji drugih vrsta centrala", poručio je Konuzin.

Prema njegovim rečima, ukoliko se srpsko rukovodstvo odluči i za nuklearni razvoj energetike zvanična Moskva će biti spremna da, zajedničkim snagama, učestvuje u realizaciji tog značajnog projekta, ali i drugih poduhvata u pomenutoj oblasti. Konuzin je naveo da je Srbija nedavno dogovorila izgradnju hidroelektrana sa Nemačkom i Italijom, da ruski stručnjaci trenutno rade modernizaciju Đerdapa 1 i da je Rusija spremna da i gradi nove hidroelektrane u Srbiji. On je podsetio na to da je već dogovorena izgradnja nekoliko toplana na gas.

Sa druge strane, u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije kaže da nije planirana izgradnja nuklearnih centrala u Srbiji. Portparol tog ministarstva Milan Budimir kaže da "u skladu sa moratorijumom koji zabranjuje izgradnju nuklearnih centrala, a koji je još na snazi, Ministarstvo rudarsta i energetike Srbije nije preduzimalo nikakve radnje na planiranju projektovanju i izgradnji nuklearnih postrojenja u Srbiji".

On je naglasio i da Vlada Srbije u okviru Strategije razvoja energetike do 2015. godine i Programa ostvarivanja te strategije nije planirala izgradnju nuklearnih centrala na teritoriji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.