Biz - B92.net

Rojters o programu mera predsednika Srbije

Beograd -- Britanska agencija Rojters izvestila je danas o programu mera za oporavak srpske privrede koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, EFE ROBERT GHEMEN
Foto: EPA, EFE ROBERT GHEMEN

Agencija prenosi da je Vučić rekao da je Srbija planira da ponudi oko pet milijardi evra u pozajmicama i subvencijama za pomoć preduzećima, pogođenim koronavirusom, kao i da se razmišlja da svi punoletni građani Srbije dobiju na poklon po 100 evra.

Rojters procenjuje da bi takav program oporavka doveo do povećanja deficita ove godine, uz konstataciju da bi taj deficit bio pokriven iz finansijskih rezervi i preko pozajmica.

Agencija navodi, ne precizirajući izvor, da su devizne rezerve Srbije u februaru bile 13.458 milijardi evra, a mesec dana ranije 13.694 milijarde evra.

Rojters ističe i da je agencija Fič rejtings (Fitć Ratings) prošle nedelje potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, uprkos krizi izazvanoj koronavirusom.

Ocenjuje i da srpska ekonomija neće ostvariti ciljani rast od četiri odsto za 2020. godinu i da će se suočiti sa recesijom, ali navodi da je Vučić rekao da bi Srbija trebalo da se oporavi 2021. godine.

Agencija navodi da se očekuje da lokalne banke, kako bi pomogle u oporavku, "ubace" oko dve milijarde evra u fond, za koji bi država osigurala dodatnih 1,25 milijardi evra u garancijama, dok bi Fond za razvoj Srbije trebalo da doda još 200 miliona evra.

Podseća i da je 13 osoba preminulo u Srbiji od posledica koronavirusa, a da je njih 741 zaraženo, kao i da je Srbija uvela "stroge mere" zbog epidemije koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.