"Ristad nam je ponudio 3 rešenja. Vrlo precizno – reforme javnih preduzeća" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Norveškoj.

Srbija

Izvor: B92.net

Ponedeljak, 28.11.2022.

15:04

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Tamo danas i sutra razgovara sa najvišim zvaničnicima i ima susrete sa predstavnicima energetskog sektora.

"Ono prioritetno što smo razgovarali je energetika. Jutros je ministarka Đedović imala svoje razgovore, mi večeras imamo razgovore sa norveškim kompanijama oko ulaganja u našu zemlju", rekao je predsednik Srbije.

"I to je suština, postoji ogromna zainteresovanost za rešavanje energetskog problema. Mi smo razgovarali i unutar naše delegacije, kao da obezbedimo finansije i uložimo u obnovljive izvore energije kako bi na vazduh i voda bili čistiji. To nije pitanje jednog dana, već godina pred nama. Moramo da radimo i hidroelektrane. Zato nam je potrebna pomoć Norveške", dodao je Vučić.

"Mnogo teških stvari je pred nama i to moramo da uradimo, kako bismo bili uspešni i u energetskom sektoru kao u finansijskom", kazao je predsednik Srbije.
"Moramo da uložimo mnogo novca u čistije izvore energije, ali tako da sačuvamo naše resurse", naglasio je.

"Ristad nam je ponudio 3 rešenja. Vrlo precizno: morate ovo, to, ovo je dugoročno, ono kratkoročno - sve na nekoliko stranica", dodao je.

"Prvi su koraci bolni - velike promene u javnim preduzećima. Samo za jedno od 4-5 velika naša preduzeća u oblasti energetike rekli su da nisu neophodne potrebne promene rukovodstva", istakao je Vučić.

"Ne možemo lako da povećamo trgovinasku razmenu s Norveškom, to što smo povećali kupovali smo njihovu naftu", dodao je.

"Energetski sektor je jedan od 4 navjažnija sektora a ova 3 ne mogu bez energije. Večeras nas očekuje važan energetski forum gde ćemo pokušati da predstavimo njihovim investitorima svoje potencijale u tom sektoru", naglasio je Vučić.

Podsetimo, prethodno je u Beogradu pre dve sedmice održana konferencija zajedno sa Norveškom i zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: