Biz - B92.net

Radnici Želvoza pravdu traže pred Evropskim sudom

Bivši radnici fabrike železničkih vozila Želvoz odlučili su da zaštitu svojih prava potraže koletivnom tužbom Ustavnom sudu i Evropskom sudom za ljudska prava.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Grupa od pedesetak radnika koji se već dve godine svakog ponedeljka okupljaju na Trgu republike u Smederevu traži isplatu zaostalih zarada i otpremnina na koje čekaju duže od pet godina.

Želvoz u stečaju je, u petom pokušaju u maju ove godine prodat za 163 miliona dinara firmi Viktori solušons (Victory Solutions) iz Beograda.

Procenjena vrednost fabrike bila je 1,15 milijardi dinara.Italijanska fabrika Čimolaja, koja je zakupila jednu halu Želvoza pre tri godine takodje je bila zainteresovana za kupovinu te fabrike.

Kupovinom smederevske fabrike za remont šinskih vozila kupac je došao do 20 hektara zemlje, na kojoj je oko 95.000 kvadrata hala i pogona, kao i oprema i rezervni delovi.

Dug Želvoza je veći od četiri milijarde dinara.

Najveći poverilac je država, kojoj je fabrika ostala dužna 2,7 milijardi dinara, zatim Fond za razvoj koji potražuje 1,37 milijardi. Dug za poreze, doprinose i ostale dažbine je 1,35 milijardi dinara, a neizmirene obaveze prema zaposlenima i bivšim radnicima 760 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.