"Radimo na smanjenju aerozagađenja, čistimo deponije"; "Građani da prate zvanične izvore" VIDEO

Ministarka zaštite životne sredine pozvala je građane da koriste zvanične podatke o kvalitetu vazduha. Ona je govorila o projektima koje ministarstvo sprovodi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

08:51

Foto: Printskrin, TV Prva

"Ono što se koristi u našoj zemlji jeste svakako informacija sa Agencije za zaštitu životne sredine, a isto tako i Zavoda za javno zdravlje. Naravno da je zagađen vazduh, da imamo dana sa prekomernim zagađenjem i da nije sjajna situacija, ali isto tako mi radimo intenzivno na tome da popravimo kvalitet vazduha širom Srbije", rekla je Vujovićeva na TV Prva.

Ona je podsetila da je ministarstvo na početku godine raspisalo konkurs upravo kako bi se suzbilo aerozagađenje u mnogim gradovima.

"Imali smo konkurs za zamenu kotlarnica širom Srbije, dakle gradske toplane, javni objekti, a isto tako smo subvencionisali i domaćinstva. Napredujemo veoma dobro i to može da se vidi. U svakom gradu su ili već zamenjeni kotlovi ili su radovi u toku. Ti rezultati ne mogu da se sakriju. Pre nekoliko dana sam bila u Kosjeriću gde je potpuno zamenjena gradska kotlarnica, gde očekujemo i dva nova kotla na gas; u Valjevu su radovi u toku; Kragujevac kao jedan od najznačajnijih projekata, dakle kompletna zamena Gradske toplane u Kragujevcu i sanacija i zatvaranje pepelišta. Pepeo je takođe pravio problem građanima", dodala je ministarka.

Vujovićeva je rekla da su u još 24 jedinice lokalne samouprave zamenjene kotlarnice, a u 10 gradova su date subvencije domaćinstvima - preko 800 domaćinstava je zamenilo svoja kućna ložišta.

Kada je reč o aerozagađenju, Vujovićeva ističe da je bio važan i konkurs za pošumljavanje.

"Pošumljavali smo intenzivno u prethodnom periodu, u preko 40 opština i gradova. S obzirom da su višedecenijski problemi zatečeni, ovo naravno nije dovoljno, ali je izuzetno važno da smo mi krenuli da radimo, da imamo rezultate i da se nećemo zaustaviti", kazala je ministarka.

Ovim rezultatima, dodala je, se podiže i svest ljudi.

"Naravno da su problem i veliki zagađivači, zato inspekcija ide redovno u kontrole i trudićemo se da svim tim velikim zagađivačima odredimo jedan program prilagođavanja kako bi oni uspeli u narednom periodu da poprave odnosno prilagode svoja postrojenja, kako bi aerozagađenje bilo što manje. Još jednom, molim građane da se informišu sa zvaničnih stranica koje se koriste u Republici Srbiji", naglasila je Irena Vujović.

Ona je pomenula i čišćenje deponija.

"Počeli smo da čistimo pre svega 500 divljih deponija u septembru mesecu, zatvorili smo nekoliko gradskih deponija, idemo na izgradnju reciklažnih i regionalnih centara, što će značajno popraviti kvalitet života građana, ali isto tako i ova tema je u fokusu zato što je ona aktuelna u celom svetu. Mi pratimo taj trend i gledamo da nađemo najbolja moguća rešenja za ove probleme. Posvećeni smo zelenoj agendi", istakla je.

Što se tiče projekta "Jadar", Vujovićeva ističe da studije o procenama uticaja na životnu sredinu još nisu urađene, te da država neće dozvoliti ništa što negativno utiče na životnu sredinu i što nije u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: