Biz - B92.net

Prvi srpski respirator za 30 dana: "Možemo da proizvedemo od 10 do 100 dnevno" VIDEO

Beograd -- Izrada prvog srpskog respiratora uveliko napreduje. Prema najavama, prvih pet biće gotovo u rekordnom roku, do 30 aprila.

Izvor: Prva TV
Podeli
Foto: Depositphotos/sudok1
Foto: Depositphotos/sudok1

Prvi srpski respirator razvija tim koji čine ljudi iz firme "Smart riserč" iz Instituta "Mihajlo Pupin", a sve pod okriljem Fonda za inovacionu delatnost.

"U okviru poziva Fonda za inovacionu delatnost dobili smo projekat da razvijamo respiratore u skladu sa uslovima u Srbiji. Dobili smo rok koji je stvarno težak, od 30 dana, ali mislimo da je to izvodljivo", kaže za Prvu TV Marko Panić iz "Smart riserča".

"Radićemo na tome da prvi funkcionalni uređaj bude gotov za 30 dana", kazao je Panić.

"Naša projekcija je da možemo da proizvedemo od 10 do 100 respiratora dnevno. Već smo stupili u kontakt sa firmama koje tvrde kako mogu da proizvedu 60 mehaničkih delova respiratora dnevno, koji su najveći problem ovde", kaže Vladimir Nešić iz Instituta "Mihajlo Pupin".

On je pozvao sve koji se bave proizvodnjom ili nabavkom elektromagnetnih ventila, ili membranskih pneumatskih pumpi, da se jave Fondu da pomognu.

Nešić napominje kako nije isključeno da će se angažovati namenska industrija i auto-industrija radi masovne proizvodnje respiratora.

"Testiranje će morati da bude jako, jako ubrzano", dodaje Nešić.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.