Biz - B92.net

Propala investicija od 25 mil €

Srbija još nije spremna za projekte zelene energije, zaključio je pre par meseci predsednik nemačke NRG Grupe Diter Vajs.

Izvor: Danas
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

On je, piše list Danas, odustao od inicijative da u Somboru, kao javno-privatno partnerstvo, izgradi toplanu i elektrocentralu na biomasu u šta je bio spreman da uloži oko 25 miliona evra.

Dragan Knežević, jedan od predstavnika firme Bioenergana, koju je Vajs osnovao u Somboru kako bi realizovao projekat, pokušao je i da obezbedi podršku za taj projekat. On kaže da je saglasnost stigla i iz državnog vrha, ali da lokalne vlasti nisu bile u stanju da se uključe, pa se posle nekoliko godina natezanja, investitor povukao.

Nemačka kompanija NRG Group potpisala je sa tadašnjim somborskim gradonačelnikom Sašom Todorovićem protokol o saradnji. Dokument u koji je Danas imao uvid, zaveden je u pisarnici Gradske uprave 26. juna 2015. pod brojem II-3/11, a podrazumevao je načelnu saglasnost za projekat koji je nemačka firma bila spremna da izgradi. Na osnovu toga je ubrzo osnovana firma u Srbiji koja je trebalo da upravlja izgradnjom, a sklopljeni su i dogovori sa firmama koje se na okolnom zemljištu bave proizvodnjom i spremne su da nusproizvode sa svojih njiva isporuče Bioenergani. Već naredne godine srpski ogranak NRG Grupe predao je gradskim vlastima pismo o namerama i obiman elaborat u kome je predstavljen projekat.

Osnova investicije prema toj studiji je činjenica da se na njivama uništava, često spaljuje organski otpad poput slame, kukuruzovine, energetske trave ili nusproizvodi iz voćnjaka i povrtnjaka, iako se to može iskoristiti kao obnovljiva sirovina za proizvodnju energije. Za rad planiranog postrojenja bioenergana bi koristila ostatke ratarske proizvodnje a proizvođači koji su bili spremni na udruživanje, imali su proizvodnju u okolini Grada na oko 5.000 hektara.

Bioenergana je od lokalnih vlasti tražila spisak lokacija pogodnih za izgradnju centrala i dogovor oko udela u isporuci toplotne energije gradskoj toplani. U elaboratu se analiziraju količine otpada koje bi bile na raspolaganju i zaključuje da bi toplotna energija iz biomase za gradsku toplanu i građane bila značajno jeftinija nego na gas. Oko feed-in tarifa za električnu energiju dogovori bi se obavili sa EPS-om. I na tome se sve završilo. Lokalna vlast se u međuvremenu promenila a nova tvrdi da nema nikakvih saznanja o potpisanom protokolu niti projektu. Posle gotovo godinu dana čekanja na odgovor lokalnih vlasti, NRG Grupa je odlučila da se povuče, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.