Biz - B92.net

Promena operatora tek od 2011?

Beograd -- Građani Srbije mogućnost da pređu kod drugog operatora mobilne telefonije, a da zadrže potpuno isti broj, moraće da čekaju još barem godinu dana.

Izvor: Danas
Podeli

Republička agencija za telekomunikacije završila je izradu pravilnika koji reguliše prelazak kod novog operatora, a predviđeno je da građane taj postupak košta 200 dinara i da traje najviše četiri dana.

Ipak, u RATEL-u kažu da je operaterima potrebno vreme da se pripreme za novu uslugu i da su i sami operatori tražili da se početak primene pravilnika odgodi na godinu dana.

U RATEL-u podsećaju da je takav zahtev ispostavljen i zato što je operatorima potrebno oko deset miliona evra da bi nabavili i instalirali svu neophodnu opremu za pružanju nove usluge, a i RATEL-u je potreban novac za formiranje centralne baze.

Najviše interesovanja za uvođenje ove usluge, koja predstavlja jedan od instrumenata za jačanje konkurencije pokazao je Vip mobajl koji na taj način želi da preuzme deo korisnika MTS-a i Telenor, koji imaju znatno veće učešće na tržištu. Ipak, u Vip mobajlu nisu zadovoljni pravilnikom jer smatraju da predviđa isuviše dug i komplikovan proces prenosa broja. Oni tvrde i da bi trebalo što pre početi sa primenom usluge, a ne tek od januara 2011. godine.

Inače, prema saznanjima Danasa, operatori nisu bili voljni da RATEL kontroliše centralnu bazu jer to može da obavlja i neka privatna firma ili udruženje koje bi formirala tri operatora u Srbiji. U RATEL-u kažu da su operatori ipak pristali da Agencija kontroliše centralnu bazu.

Kako je predviđeno pravilnikom, operatora mogu da promene i pripejd i postpejd korisnici. Postupak prelaska počinje podnošenjem zahteva kod operatora kod kojeg korisnik hoće da pređe. To je ujedno i zahtev za raskid ugovora sa starim operatorom.

Korisnik potpisuje i izjavu da će izmiriti sve obaveze prema starom operatoru, kao i da prihvata da mu, u slučaju da nije izmirio dugovanja, operator kod kojeg prelazi suspenduje pozive na rok ne duži od 30 dana i čak da ga isključi na zahtev starog operatora. Kada korisnik pređe u novu mrežu, pa se predomisli iz nekog razloga, moraće da čeka tri meseca da bi opet promenio operatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.