Biz - B92.net

Proizvod domaćeg znanja: Za srpske vojnike najbolja oprema

Beograd -- Osim opremanja najsavremenijim naoružanjem, u Vojsci Srbije velika pažnja posvećuje se opremanju vojnika najboljom i najkvalitetnijom zaštitnom opremom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Vojske Srbije opremljeni su najsavremenijom zaštitnom opremom proizvedenom od domaće pameti, domaćeg znanja i izrađenom u skladu sa najvišim svetskim kriterijumima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Savremeni komplet zaštitne balističke opreme T-19P namenjen je pripadnicima pešadijskih jedinica Vojske Srbije za balističku zaštitu, kao i za lakše nošenje i borbenu upotrebu delova naoružanja, vojne opreme i borbenih resursa.

Proizvođač kompleta zaštitne balističke opreme T-19P, koji razvija Vojnotehnički institut, je preduzeće „Jumko“ iz Vranja.

Komplet se sastoji od 39 elemenata i sadrži zaštitni balistički prsluk s balističkim pločama, komplet šlem sa pikatini šinama, nosačem OES i balističkim vizirom, taktičke rukavice i taktičke naočare. Takođe, komplet obuhvata i sud za vodu s torbicom, štitnike za laktove i kolena, sistem za nošenje ličnog naoružanja i taktičke majice.

Delovi kompleta zaštitne balističke opreme su i razne vrste tekstilnih futrola, plastične modularne futrole za pištolj i torba za nošenje kompleta opreme.

U odnosu na dosadašnja rešenja, najveća prednost kompleta zaštitne balističke opreme T-19P je u povećanom stepenu balističke zaštite ploča, zatim u ugradnji nosača OES, postavljenim pikatini šinama i dodatom balističkom viziru na šlemu koji se po potrebi skida, kao i u uvođenju plastičnih futrola za poluautomatski pištolj i platformi za njihovo postavljanje i nošenje - na opasaču, na grudima i na nozi.

Posebno se vodi računa o težini opreme tako da je masa kompleta za najveću veličinu do 16 kg, masa balističke ploče manja je od 2,7 kg, a masa kompleta šlema sa balističkim vizirom iznosi manje od 2,8 kg. Pored toga, primenjenim konstrukcionim rešenjima, obezbeđena je funkcionalnost, ergonomija i komfor prilikom upotrebe delova kompleta i pripadajućih resursa.

Kompletom ove zaštitne balističke opreme integrisana je sva oprema u jedan jedinstveni komplet koji zadužuje svaki pripadnik pešadijskih jedinica.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastavljaju da brinu o potrebama svojih pripadnika i da ih opremaju najboljom i najkvalitetnijom zaštitnom opremom, kako bi im omogućili nesmetanu i uspešnu realizaciju zadataka koji se pred njih postave, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.