Proboj na veliko tržište: Srpske jabuke na putu za Indiju

Ambasador Indije Subrata Batačardži očekuje da će indijski uvoznici biti zadovoljni kvalitetom jabuka iz Srbije koje su na putu za tu zemlju.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.10.2020.

16:34

Proboj na veliko tržište: Srpske jabuke na putu za Indiju
Foto: EPA/TIMM SCHAMBERGER

U intervju za današnji Blic, ambasador je rekao da je raspored isporuke usaglašen tako da odgovara i izvozniku i uvozniku.

"S obzirom na to da je pošiljka jabuka još na putu za Indiju, indijske vlasti još nisu dobile jabuke. Uzimajući u obzir da su jabuke iz voćnjaka iz kojih se izvoze uglavnom visokog kvaliteta, pretpostavljam da će indijske kompanije uvoznice biti zadovoljne kvalitetom jabuka", rekao je Batačardži.

On je naveo da je prva inicijativa srpskog ministarstva poljoprivrede o izvozu jabuka bila u decembru 2016. godine, te da se o tome razgovaralo u novembru 2017. kada je ministar Nedimović bio u Indiji.

"U međuvremenu su usledile brojne razmene prepiski između ministarstava i ambasada u dve zemlje o pitanjima vezanim za biljni karantin i analizu rizika od štetočina

"Tim indijskih stručnjaka posetio je srpske u decembru 2019. kako bi proverio proceduru koju su sproveli srpski proizvođači jabuka za proizvodnju,skladištenje i pakovanje jabuka, i izvršio inspekciju velikog broja srpskih zasada jabuka radi prikupljanja svih relevantnih podataka", objasnio je Batačardži.

Naveo je i da postoji velika mogućnost da poljoprivreda odigra važnu ulogu u izvozu Srbije u Indiju koja godišnje uveze poljoprivredne proizvode u vrednosti od 16,9 milijardi američkih dolara.

"Indija je 2019. uvezla svežeg voća u vrednosti od 507 miliona dolara, a od toga su jabuke vredne 217 miliona. Stoga nije ni čudo što je indijsko tržište privuklo pažnju srpskih proizvođača jabuka", rekao je ambasador.

Ocenio je i da Srbija može da ima koristi od indijske stručnosti u proizvodnji visokokvalitetnih poljoprivrednih mašina po pristupačnoj ceni. "Tri indijske marke traktora, Tafe, Mahindra i Sonalika, proizvode se, odnosno sklapaju u Srbiji", rekao je Batačardži.

Najavio je da će sledeće godine indijske kompanije ponovo doći na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Kao oblasti u kojima bi se saradnja mogla proširiti, on je naveo farmaciju, IT sektor i turizam, jer Srbija svojim liberalnim viznim režimom privlači indijske turiste.

"Srbija takodje ima kapacitet da privuče indijske filmske produkcijske timove, jer je poslednjih godina u Srbiji snimano više bolivudskih filmova. Ajurveda i biljni turizam mogu da budu još jedno područje od zajedničkog interesa", rekao je indijskih ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: