Priroda zbunila voće: Nakon jabuka, usred leta procvetale i kupine FOTO

Berba kupine u podnorudničkim selima uveliko traje i dok je cena još diskutabilna, voćari su zadovoljni rodom i kvalitetom ovogodišnjih plodova.

Srbija

Izvor: RINA

Ponedeljak, 24.08.2020.

13:40

Priroda zbunila voće: Nakon jabuka, usred leta procvetale i kupine FOTO
Foto: Rina

Prilikom berbe Bojan Mijailović iz sela Vojkovci kod Topole u zasadima ovog voća uočio je neobičnu pojavu.

"Pojedine grane potpuno su procvetale kao da su proleće. Uz plodove, može da se beru i cvetovi. Kupine gajim dugo godina, ali ovo se prvi put dešava. Nadam se da ovo cvetanje kad mu vreme nije, neće uticati na rod sledeće godine“, rekao je Bojan za Rinu.

Prema njegovim rečima, stari su govorili da kada voće ponovo procveta, biće oštra i duga zima, međutim, stručnjaci iz oblasti voćarstva ovakvu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

"Klima se dosta promenila, a biljka ne može da prepozna datum, vremenske prilike je mogu zavarati, zbog toga se dešavaju ovakve pojave. U biljci dolazi do fiziološkog poremećaja pa na nekim rodnim grančicama može doći do plodonošenja i cvetanja u isto vreme", objašnjava biolog Duško Brković.
Foto: Rina
Cvetanje kupina u avgustu nije prva ovakva pojava u Topoli, jer su pre nepunih mesec dana u voćnjaku Radenka Androvića procvetale jabuke.

"Čuo sam i viđao da voće ponekad ponovi svoje cvetanje u jesen, ali u letnjim mesecima još nisam. Sada je na jednoj grani cvet, na drugoj plod", izjavio je Radenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: