"Prihvaćeno 40 primedbi, plate neće biti niže"

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić kaže da su u tekst Nacrta zakona o zaposlenima u javnom sektoru uvrštene primedbe tog sindikata.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.09.2017.

15:38

Foto: Thinkstock

Članovi sindikata su s predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave razgovarali o zakonu koji treba da uredi položaj i vrednovanje zaposlenih u javnim službama i izneli svoje sugestije koje treba da poboljšaju položaj zaposlene.

Savić je rekao da je u tekst zakona ugrađeno čak 40 od 60 njihovih primedbi.

"Mislim da je suština i ono što najviše pogađa zaposlene sada uvršteno u zakon. Potvrđeno je da kolektivni ugovori ostaju na snazi i da se njime mogu uređivati određena prava. Suština je da zaposleni neće imati manju platu nego sada i da neće izgubiti nijedno pravo zagarantovano kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu", rekao je Savić.

Predsednik Sindikata je ocenio neutemeljenim pojedine tvrdnje i kritike o tome da će zaposleni u javnom sektoru biti u nesigurnijem položaju nakon usvajanja tog zakona. Za Sindikat je, kako je naveo, jedina nepoznanica u vezi sa zakonom vrednovanje rezultata rada.

"Ali u zakonu stoji da pri izradi kriterijuma za vrednovanje resorno ministarstvo dužno da sarađuje sa reprezentativnim sindikatima, tako da imamo mogućnost da utičemo i na to", naveo je predsednik Sindikata.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave, Ivana Savićević, navela je da je to da svi koji rade isti posao imaju jednake zarade osnovni cilj reforme koja treba da se provede donošenjem ovog zakona.

"Taj reformski proces nije nešto što može da se desi u trenutku i samim stupanjem na snagu zakona. U njemu postoji zaštitna odredba prema zaposlenima koji će kada zakon stupi na snagu raditi u javnim službama. Njima plata ne može biti umanjena", rekla je Savić.

Ona je na pitanje novinara da li se na taj način smanjuje pregovarački potencijal sindikata jer će zaposlenima biti u interesu da imaju veću platu nego da kolektivno pregovaraju, odgovorila da zakonom sindikatima neće biti oduzeta nijedna nadležnost u pregovaranju o materijalnom položaju zaposlenih.

"Čak je sindikatima omogućeno da se uključuju u druge aspekte pregovaranja koje do sada nisu imali, a to je na koji način treba da se vrednuje kvalitetniji rad njihovih članova.

Ona je dodala da zakon nameće nove obaveze i novu odgovornost i sindikatima i državi kada se ubuduće bude razmatrao materijalni položaj zaposlenih, kao i da izjednačavanje razlika koje sada postoje u platama zavisi od finansijskih mogućnosti države.

Savić je podsetila da Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ne uredjuje visinu plate, ali da propisuje da osnovica koja diktira visinu plate u javnom sektoru bude jedinstvena, kao i da se o tome pregovara sa reprezentitavnim sindikatima.

Ono je negirala da bilo kakav uticaj Svetske banka i MMF-a na izradu zakona.

"MMF ima druge zahteve prema državi, ne tiče se radno-pravnog položaja zaposlenih. Bez obzira na MMF i Svetsku banku, ako želimo da sistem plata uredimo na transparetniji i objektivniji način potrebno je da donesemo zakon koji će se odnositi na sve zaposlene u javnom sektoru i koji će propisati da se zarade odredjuju prema istim principima", rekla je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: