Biz - B92.net

Pribićević: PDV i kurs podižu cene

Beograd -- Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) bi imalo za posledicu rast cena, kaže direktor za korporativne poslove "Denjub fuds grupe" Rade Pribićević.

Izvor: Tanjug
Podeli

To bi nepovoljno uticalo i na poslovanje privrede i standard građana bez obzira na to što bi taj potez pratila druga kontramera - smanjenje poreza na zarade.

On tvrdi da bi povećanje PDV od tri odsto, što predlaže ministarka finansija Diana Dragutinović, bila zaista radikalna mera koja bi za rezultat imala kontraefekat u vidu smanjenja budžetskih prihoda.

Ukoliko se uveća PDV imaćemo pad tražnje, manju prodaju i u krajnjoj liniji gubitak radnih mesta, rekao je Pribićević i naveo da poreskoj reformi treba pristupiti oprezno i naći pravo sistemsko rešenje koje će podsticati privredni razvoj.

"Smanjenje poreza na zarade bi bila pozitivna mera koja bi dovela do većeg zapošljavanja, ali kao što vidimo ta se mera ne spominje samostalno već u 'kombinaciji' sa drugom merom gde se neka druga naknada povećava ne bi li se kompenzovao gubitak koji na ovoj drugoj strani nastaje", kazao je Pribićević.

Pribićević je podsetio i "da je planiranje poslovanja u privredi već otežano imajući u vidu nestabilni kurs dinara koji, kako stvari stoje, poništava dobre rezultate kompanija".

Privreda neće moći još dugo da podnese teret nestabilnosti kursa i izvesno je da će cene morati uskoro da se povećaju, rekao je Pribićević.

"Svi pričaju o magičnoj brojci od 110 dinara za jedan evro, ali mislim da bi taj trenutak kada će svi proizvodi poskupeti mogao da nastupi i pre nego što evro dostigne tu vrednost", kazao je Pribićević.

Prema njegovim rečima, da su normalne okolnosti na tržištu i da nema pada tražnje, cene proizvoda bi već trebalo da skoče.

"Bojim se da će vrlo uskoro, ako se ovakvo kretanje kursa nastavi, doći trenutak kada neće biti bitne sve ove kalulacije i činjenica da ljudi raspolažu sa manje novca jer ćemo mi doći u situaciju da ćemo morati ili da podignemo cene ili da poslujemo negativno, a to je nešto što nijedna kompanija sebi ne može da dozvoli", zaključio je Pribićević.

"Denjub fuds grupa", u kojoj je Pribićević jedan od vodećih rukovodilaca, obuhvata, inače, četiri velike kompanije - "Knjaz Miloš", "Bambi-Banat", "Subotičku mlekaru" i "Imlek".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.