Pravosuđe odbija “40% veće plate“

Sekretar Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Slađanka Milošević kaže da je za sindikat neprihvatljiv najnoviji predlog Vlade i Ministarstva pravde.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2010.

19:47

Default images

Povećanje koje je predloženo nije onakvo kako je danas predstavljeno javnosti, kazala je Miloševićeva i dodala da će sindikat nastaviti štrajk.

Podsetimo, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da je ministarstvo predložilo da se zaposlenima u sudskoj administraciji plate povećaju za 40 odsto.

Shodno ovom povećanju, kako je rekao, „plate koje su bile 16-17 hiljada dinara povećale bi se na 27-28 hiljada dinara“. Predviđeno je da povećanje zarada počne da se iz pravosudnog dodatka isplaćuje za oktobar, novembar i decembar, dok bi se do 1. januara to povećanje formalizovalo kroz zakon i budžet. Sindikat navodi da zaposleni u pravosudnim organima nisu bezobrazni, ali da umeju dobro da računaju. "Plata od 16.000 sa povećanjem od 40 odsto, za one koji znaju dobro matematiku, iznosi 22.400 dinara, a nikako 27.000 ili 28.000. Istina jeste da je samo ponuđen iznos stimulacije. Prethodno je njihov predlog bio 3.000, a sada 4.400 dinara", navodi se u saopštenju sindikata.

Miloševićeva je napomenula da su predstavnici sindikata danas razgovarali sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da su im izložili svoje probleme.

Ona je kazala da je predstavnicima MMF predočeno da "Vlada Srbije nema isti tretman prema svim korisnicima budžeta" i, kako je navela, pravo stanje stvari u srpskom pravosuđu kada su u pitanju zaposleni koji primaju mesečno od 18 do 23 hiljade dinara.

"Mi se već 11 dana pravdamo onima koji primaju od 120.000 do 400.000 dinara mesečno, kako ne možemo da preživimo i zato smo MMF-u predočili da je u pravosuđu već dva puta smanjen broj zaposlenih i da se umesto njih primaju nekvalifikovani radnici po stranačkoj pripadnosti za početnu platu od 86.000 dinara", kazala je Miloševićeva.

Zaposleni u sudskoj administraciji danas su delimično nastavili štrajk uz minimum procesa rada i postupaju samo na hitnim slučajevima za koje su obavezni zakonom, pošto je Sindikat zaposlenih u pravosdnim organima Srbije odbio prošle sedmice predlog Ministarstva pravde za povećanje zarada od oko 30 odsto od 1. januara 2011. i isplatu stimulacija od 6.600 dinara do kraja godine.

Sindikat i zaposleni u 84 suda i dalje traži jedinstvenu cenu za obračun zarada u pravosudnim organima, odnosno da svi imaju osnovicu kao sudije i tužioci, u iznosu od 28.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: