Potvrđeno: Kvar u Bugarskoj saniran

Prenos gasa u Srbiju, Mađarsku i Rumuniju nastavljen je u ponoć, saopštio je "Bulgartransgaz".

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.11.2021.

09:47

Potvrđeno: Kvar u Bugarskoj saniran
Ilustracija: g_tech/Shutterstock

Prenos je nastavljen pošto su završeni radovi na sanaciji havarije na delu gasovoda kod sela Vetrino, preneo je bugarski radio BNR.

Prenos gasa je bio privremeno obustavljen 1. novembra. Kako je navedeno, ambasada Ruske Federacije u Sofiji potvrdila je da je Gasprom na zahtev bugarske vlade povećao isporuke gasa Bugarskoj po povoljnim cenama. U novembru je cena gasa za Bugarsku pala na 46,55 evra po MWh, što je oko polovine prosecne cene gasa u Evropi.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da će se snabdevanje gasom iz Bugarske normalizovati do kraja radnog dana, kao i da Srbijagas preduzima sve što je neophodno da obezbedi dovoljne količine tog energenta.

Podsetimo, kako je B92.net pisao, u međuvremenu je Ukrajina ponudila pomoć Srbiji i Mađarskoj, koje su ostale bez gasa zbog pomenute havarije.

"S obzirom na jučerašnju havariju na gasovodu u Bugarskoj, Ukrajina je, uviđajući složenost situacije u kojoj se nalaze Srbija i Mađarska, spremna da prijateljskim narodima ponudi tranzitne isporuke gasa preko Ukrajine", saopšteno je juče iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.

U saopštenju se dodaje da je šef ukrajinskog gasno-transportnog sistema Sergij Makogon istakao da je "važno imati rezervne gasovode i dodatnu upravljivost mreže, kao u ukrajinskom sistemu za transport gasa. Ona će uvek imati prednost u odnosu na 'jednocevne', a još više podvodne rute, što značajno utiče na sigurnost, pouzdanost i nesmetano snabdevanje gasom. Operator gasnog sistema Ukrajine spreman je da ponudi tranzitne kapacitete Mađarskoj i Srbiji kako bi se minimizirale posledice havarije za potrošače ovih država".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: