Ponovo povećan nivo aflatoksina

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede objavljena je odluka prema kojoj se dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku povećava sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2014.

20:55

Default images

Na sajtu Ministarstva objavljen je Pravilnik o izmeni pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Prema ovoj odluci dozvoljeni nivo aflatoksina povećava se 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.
Odluka ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine
Takođe se navodi da izmena pravilnika stupa na snagu dan nakon objavljivanja odluke u Službenom glasniku, što znači da važi od 15. jula, kao i da će ova odluka važiti do 31. decembra 2014.

Pre samo 15 dana na snagu je stupila prethodna izmena istog pravilnika i odluku iz aprila meseca prema kojoj se nivo dozvoljenog aflatoskina vraća sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, što je standard EU.

Kako saznajemo iz tog ministarstva, radna grupa sačinjena od stručnjaka Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja uz saglasnost Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut donela je odluku da se proizvođacima mleka omoguci da do 31.12.2014. postepeno spustaju nivo aflatoskina koji neće smeti da bude veci od 0.25.

Osnovni razlog za donošenje ove odluke su poplave koje su devastirale određena područja, stočare i proizvođače mleka, te bi, kako se navodi, u ovom trenutku postavljanje standarda koji važe u EU, za njih bilo pogubno.

Ipak, Srbija ne odustaje od cilja da primeni standard od 0.05, s obzirom na činjenicu da, kao zemlja kandidat, mora u trenutku dobijanja punopravnog članstva da primeni sve propise koji važe unutar Evropske unije, navode iz Ministrastva poljoprivrede.

Podsetimo, nivo aflatoksina u mleku u Srbiji je nekoliko puta pomeran, a najveću pažnju izazvala je odluka Vlade Srbije krajem februara 2013. kada je dozvoljena količina aflatoksina u mleku povećana za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, pošto je u jesen 2012. utvrđeno da je zbog suše nivo te štetne supstance, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave. Povećan nivo aflatoksina je kasnije utvrđen i u mleku zbog masovne ishrane krava neispravnim kukuruzom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: